Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Hajhullás elleni vitaminok – mire van szüksége a hajnak?

Hajhullás elleni vitaminok – mire van szüksége a hajnak?

Arról, hogy a hajhullás oka vitaminhiány is lehet, nagyon sokan hallottak már. De milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a hajnak? A hajhullásra vitamint, kovaföldet vagy sörélesztőt érdemes szedni inkább? A hajhagymák közvetlen táplálása is megoldás lehet? Miért nem hat a legjobb hajhullás elleni szer sem, pedig már két hete használom, amikor csak eszembe jut? Számos olyan kérdés, amivel nem árt tisztában lenni ahhoz, hogy a kopaszodás visszafordítása eredményes legyen!

A kopaszodás okai lehetnek különböző krónikus gyulladásos vagy autoimmun betegségek, fejbőr problémák, gyógyszeres kezelések, legtöbbször azonban hormonális elváltozások, vashiányos vérszegénység, vagy tápanyaghiányos állapotok állnak a hátterében. Az egyoldalú táplálkozás, a drasztikus fogyókúra, a tápanyag-felszívódási zavarok, a fokozott fizikai igénybevétel és a szervezet vitamin- és energiaraktárait teljesen lemerítő állandó stressz is a haj tartásának meggyengülését, a hajszálak megritkulását okozhatja.

A hajhullás ellen érdemes mielőbb támadást indítani, hiszen a kopaszodás megállítása további értékes hajszálak elvesztését előzheti meg! A drogériák polcain számos hajnövesztő kapszula, tabletta, szérum, sampon és pakolás sorakozik. De hogyan válasszunk ezek közül, ha nem tudjuk, pontosan milyen tápanyagokra van szüksége hajhagymáinknak ahhoz, hogy kifogástalanul működjenek?

Hajnövesztő vitaminok

A hajszálak a hajtüszők mélyén található hajhagymákból fejlődnek ki. Egy-egy hajszál élettartama 2-6 év. Egészséges hajnövekedés esetén, mire egy hajszál életciklusa véget ér és kihullik a fejbőrből, a hajhagymában már megindul az új hajszál növekedése. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha az újonnan növekvő hajszálak mennyisége nem pótolja a kihulló hajszálakat. A haj ritkulása ugyanakkor általában együtt jár a hajszálak elvékonyodásával is. Amennyiben a hajhagymák nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, egyre gyengébb minőségű hajszálakat növesztenek, sőt, idővel le is állhat működésük.

Az egészséges hajnövekedéshez vitaminokra, ásványi anyagokra és aminosavakra van szükség. A legfontosabb hajnövesztő vitaminok közé tartoznak a B-vitaminok, különösen a B5-vitamin, a folsav, a biotin vagy H-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin és a C-vitamin is. Mivel a haj építőanyaga, a keratin egy elszarusodott fehérje, az erős és jó minőségű hajszálak termeléséhez elengedhetetlen, hogy a hajhagymák a fehérjéket felépítő aminosavakhoz is hozzájussanak. A hajhullás a vashiány egyik jellegzetes tünete, de az ásványi anyagok közül a cink, a szilícium és a szelén hiánya is a hajszálak meggyengülését eredményezheti.

A különböző vitaminok és ásványi anyagok nem önmagukban, sokkal inkább egymást segítve fejtik ki hajnövesztő hatásukat. Ahhoz például, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra is szüksége van a szervezetnek, a szelén hasznosulását pedig a réz segíti elő. A házi hajnövesztő szerként gyakran használt élesztőkúra, ricinusolajos hajpakolás vagy csalános hajöblítés helyett azokat a készítményeket érdemes tehát választani, amelyek a hajnövekedés serkentéséhez szükséges összes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmazzák.

A hajhagymák a működésükhöz szükséges tápanyagokhoz a fejbőr hajszálereiben keringő vérből jutnak hozzá. A hajnövesztő kapszulák és vitamin tabletták azonban a gyomron keresztól szívódnak fel, így a bennük található tápanyagoknak csak egy része jut el a vérkeringéssel a hajhagymákig.

A külsőleg használatos hajhullás elleni szerek ezzel szemben pontosan a fejbőrben található hajtüszőknél érvényesítik hajregeneráló hatásukat. A fejbőr helyi keringését élénkítő koffein és különböző növényi kivonatok a hajhagymák tápanyag felvételét segítik elő, egyéb összetevőik pedig megerősítik a hajszálak szerkezetét és megállítják vagy enyhítik a kopaszodást.

A VARGA hajhullás elleni cseppek közvetlenül a hajhagymákra hatnak!

A VARGA hajhullás elleni cseppek 19 gyógynövény kivonatával biztosítják a hajhagymák egészséges működéséhez szükséges vitaminokat, aminosavakat és mikroelemeket. A torma-, a zsálya- és a mentakivonat fokozza a fejbőr hajszálereinek keringését, így segítve elő, hogy a hajhagymák a vérből több tápanyaghoz jussanak. A hajszálak szerkezetének megerősítésére magas kovasav, illetve szilícium tartalma miatt évszázadok óta használt csalán-, bojtorján- és mezei zsurló kivonat mellett a cseppekben található válogatott gyógynövények magas tápanyag tartalmukkal és egymást segítő hatásukkal a kopaszodás visszafordítását, az egészséges hajnövekedés helyreállítását és az inaktív hajhagymák megújulását támogatják.

A hajhullás elleni szerek hatása 6-8 hét rendszeres használat után mutatkozik

A hajszálak növekedése lassú folyamat. Mire a hajhagymák mélyén új életre kelő hajszál a fejbőr felszínén is láthatóvá válik és a haj láthatóan dúsabbnak hat, legalább két hónapnak kell eltelnie.

Ha a hajhullás elleni szerek 2 hónapos előírás szerinti alkalmazása nyomán sem tapasztaljuk a hajhullás mértékének csökkenését, érdemes kivizsgáltatni, hogy a hajszálak gyengülése mögött nincs-e valami olyan megbetegedés, amelyet orvosi segítséggel kezelni kell. A hajhullás okai nőknél pajzsmirigy vagy egyéb hormonális problémák is lehetnek. Ezekben az esetekben a megfelelő gyógyszeres terápia javíthatja a tüneteket.

A hajhullás szülés után szintén a jelentős hormonális változások eredménye. A hormonháztartás egyensúlyának rendeződését követően általában enyhülnek a panaszok, a hajhagymák intenzív táplálása azonban elősegíti a hajhullás mértékének csökkentését.  A VARGA hajhullás elleni cseppek a válogatott gyógynövények alkoholos kivonatán kívül semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaznak, ismert mellékhatásuk nincsen. A hajcseppekben található vitaminok, mikroelemek és aminosavak a fejbőrön keresztül közvetlenül a hajhagymákhoz jutnak, alkalmazásuk biztonságos a szülés utáni időszakban is.

 

Széchenyi 2020