Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
A hormonális hajhullás

A hormonális hajhullás

A hajhullás leggyakoribb oka a hormonháztartás működésének változása, amely mögött állhatnak örökölt tényezők, kóros elváltozások és természetes folyamatok. A hormonális hajhullás kezelésének eredményessége a kiváltó okok függvénye is.

Férfias típusú örökletes, hormonális hajhullás

Az androgén alopécia, azaz a férfiakat érintő, genetikailag meghatározott hormonális hajhullás jellegzetes formában alakul ki. A hajhagymák egy részének fokozatos elhalása a fejtetőn az évek során egyre terjeszkedő kopasz foltot eredményez, a halántékok között és a tarkó felett körben azonban megmarad a haj. Kiváltó oka a férfi nemi hormonok fokozott termelődése és a hajtüszők örökölt érzékenysége a tesztoszteronból képződő dihidrotesztoszteronra.

Női hormonális hajhullás

A férfi és a női nemi hormonok arányának eltolódása váltja ki a nők változókori hajhullását. A menopauza során az ösztrogénszint jelentős csökkenésével a női szervezetben is termelődő tesztoszteron relatív túlsúlya okozza az arra érzékenyeknél a haj egyenletes ritkulását. Jelentős hajvesztést okozhatnak a terhesség végén, a szüléssel bekövetkező gyors hormonális változások is. Vannak, akiknél a probléma néhány hónap alatt rendeződik, de az is előfordulhat, hogy a szülés után tartósan és jól láthatóan elvékonyodik a haj. Ilyenkor a hormonális egyensúly nem áll teljesen helyre, de a szoptatási időszakban kialakuló tápanyaghiány is oka lehet a hajhullásnak.

Pajzsmirigy működési zavarok

Nagyon gyakori hormonális megbetegedés a pajzsmirigy alulműködés, amelynek jellegzetes tünete a fokozott hajhullás. A haj megritkulása mellett az esetek nagy részében számos más panasszal együtt jelentkezik ez a betegség. A legjellegzetesebbek ezek közül az indokolatlan hízás, székrekedés, bőrszárazság, kedvetlenség, hangulati ingadozások, állandó fáradtságérzés, a tettrekészség elvesztése. A pajzsmirigy alulműködés vérvétellel kimutatható és a megfelelő gyógyszerekkel kezelhető megbetegedés. Hajhullást okozhat a pajzsmirigy túlműködése is, amely ebben az esetben indokolatlan fogyással, szapora szívveréssel, izzadással, nyugtalansággal társul. Jellegzetes tünet a nyak két oldalán a pajzsmirigy megnagyobbodása és a szemek kidülledése. A hormonszint helyreállítása gyógyszerekkel, ritkábban műtéti úton történik.

A hormonális hajhullás kezelése

A hormonrendszeri megbetegedések kivizsgálása után a megfelelő terápia megkezdése mellett előbb-utóbb a hajhullás is rendeződik. A fejbőr keringését élénkítő, a hajhagymák tápanyag felvételét támogató, a hajszálakat és a hajhagymák működését megerősítő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hajhullás elleni készítményekkel érdemes kívülről, a fejbőrön át is támogatni az egészséges hajnövekedést.

A férfias típusú kopaszodás miatt véglegesen elhaló hajhagymákon már nem lehet segíteni, a még működőképes, csak gyengébb hajszálakat termelő hajhagymák azonban újra megerősödhetnek a tápanyag ellátásukat biztosító hajhullás elleni szerek által.

A szülés után és a női változókorban kialakuló hormonális egyensúlyi változások esetén is ajánlott a hajnövekedést a hajhagymákat tápláló hajhullás elleni szerekkel támogatni.

A VARGA hajhullás elleni és hajerősítő cseppekben található húszféle gyógynövény mellékhatások nélkül, egymás hatását erősítve segíti elő a hajhagymák megújulását. A torma, a somkóró és a borsmenta kivonata élénkíti a fejbőr keringését, ami azért fontos, mert a hajhagymák innen, a bőrt átszövő hajszálerekből jutnak hozzá a vérben keringő tápanyagokhoz. A csalán, a bojtorján és a mezei zsurló főzetét a népi a gyógyászatban évszázadok óta használják a haj megerősítésére. Ma már tudjuk, hogy rengeteg kovasavat tartalmaznak, amely a hajszálak szerkezetét megtartó szilícium legjobb természetes forrása. A nyírfalevél és a diólevél kivonat is a hajhullás régóta ismert és használt ellenszere. A VARGA cseppek gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató összetevői, a kamilla, az orbáncfű, a lándzsás útifű és a körömvirág kivonat helyreállítják a fejbőr egészségét. A VARGA cseppek természetes, jól felszívódó formában, nagy mennyiségben tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket és aminosavakat, amelyek az egészséges hajnövekedéshez szükségesek.

Széchenyi 2020