Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00): +36 70 39 21 989
Miért nem jó lábápoló a testápoló?

Miért nem jó lábápoló a testápoló?

Sokan a napi testápolás részeként a lábfejüket is egyszerűen bekenik testápolóval, a bőrkeményedéseket azonban a legritkább esetben puhítja hatékonyan ez a módszer. De miért nem jó lábápoló a kézkrém vagy a testápoló?

Aki már próbálta a testápolót a lábfejére kenni, biztosan tapasztalta, hogy a talpon nem szívódik fel olyan könnyen, mint más testrészeken. A lábizzadás még fokozódhat is a krémezés után, különösen akkor, ha a bekent lábra műszálas anyagból készült zokni kerül. Miért van ez így?

Egyszerűen azért, mert a talpakon a bőr nem ugyanolyan, mint a test többi részén:

  • az emberi testen legsűrűbben a talpon és a tenyéren találhatók verejtékmirigyek
  • a faggyúmirigyek viszont ezeken a területeken teljesen hiányoznak
  • a talpak cipelik a test teljes súlyát, ez az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett bőrfelszín
  • a talpak nem ritkán naphosszat rosszul szellőző zokniban, zárt cipőben vannak
  • még papucsban vagy szandálban is izzadhatnak – különösen akkor, ha a talpbetét is szintetikus anyagból készült

A talpak egyik fontos feladata a test hőháztartásának szabályozása, védelme a túlhevülés ellen. Ezt a célt szolgálják a verejtékmirigyek. A talpakat és a tenyereket nem borítja szőr, a faggyúmirigyek pedig a szőrtüszőkhöz csatlakoznak, így ezek a talpakról teljesen hiányoznak. A talpakon nem termelődik faggyúréteg, ami a test többi részén védi a bőrt, ugyanakkor a nagy számú verejtékmirigynek köszönhető izzadás is óvja a talpakat a kiszáradástól.

Milyen a jó lábápoló?

A talpon keletkező verejték olyan vékony nedvességréteget képez a talpon, ami szintetikus anyagból készült zokni és cipő viselésekor nem képes elpárologni. Az állandó nedvesség miatt a bőr felpuhul és hámlani kezd, kiváló táptalajt biztosítva így a gombák és baktériumok szaporodásának. A zsíros állagú krémek az izzadt talpon nehezen szívódnak fel, sőt még akadályozzák is a láb természetes szellőzését.

A testápoló krémek feladata a bőr elvesztett nedvességtartalmának pótlása. A test, az arc és a kézfej bőre a külső környezeti hatások miatt hajlamos a kiszáradásra, a talpakat viszont az egész napos cipő- és zokniviselés miatt nem a kiszáradás, hanem a túlzott verejtékezés fenyegeti. A legjobb lábápolók nem zsíros állagúak, nem gátolják a bőr szellőzését és nemcsak bőrpuhító, de izzadáscsökkentő összetevőket is tartalmaznak.

VARGA Lábspray – hámsérülések, bőrkeményedések, lábizzadás ellen

Lábspray

Lábspray

A VARGA Lábspray kifejezetten a lábfej igényeinek figyelembevételével, a lábizzadást csökkentő, bőrpuhító növényi kivonatokból készült lábápoló. A spray a 14 féle gyógynövény magas hatóanyag tartalmú alkoholos kivonatán kívül nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékanyagot vagy zsíros hatású összetevőt. A napi néhány fújás kellemesen hűsíti az igénybe vett lábfejeket és pár másodperc alatt, nyom nélkül szívódik fel. Rendszeres használata nemcsak elfedi a lábszagot, hanem megszünteti annak okát, a túlzott mértékű lábizzadást is, miközben puhítja és rendbe hozza a berepedezett, sérült bőrt. A praktikus spray kivitelnek köszönhetően használata egyszerű, kényelmes – és elég csak hetente egyszer vagy kétszer alkalmazni!