Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989

Kopaszodás ellen férfiaknak

Kopaszodás ellen férfiaknak

Sajnos a korai kopaszodás a férfiak jelentős részénél már a harmincas éveikben elkezdődik, és sokan érzik úgy, hogy férfias kisugárzásuk jelentős részét veszítik el ezzel. A hímoroszlán dús sörényéhez hasonlóan a szép haj erőt és lendületességet sugároz, a vonzó, fiatalos megjelenés pedig jelentősen hozzájárulhat a magánélet vagy a szakmai karrier sikeres alakulásához is. Ennek ellenére még mindig elterjedt az a vélekedés, hogy a hajhullás ellen nincs mit tenni  – pedig a hajhagymák intenzív táplálásával a kopaszodás mértéke csökkenhet, sőt a meggyengült hajhagymák serkentése sokszor újra erős, egészséges hajszálak növekedéséhez vezet!

A hajhullás okai

A haj ritkulásának kiváltó oka lehet tápanyaghiány, gyógyszeres kezelés mellékhatása, vashiányos vérszegénység vagy stresszes élethelyzet, a fejbőr megbetegedése, illetve különböző gyulladásos vagy autoimmun krónikus betegségek is. Legtöbbször azonban hormonális problémák húzódnak meg a kétségbeejtő jelenség hátterében. A férfiak 25-45 év között jelentkező hajvesztését az esetek túlnyomó részében az örökölt hajlam következtében kialakuló, hormonális eredetű androgén alopecia, azaz férfias típusú hajhullás okozza.

Az androgén alopecia, azaz a hormonális eredetű férfias kopaszodás

A halántékokon és a fejtetőn kezdődő férfias típusú hajhullás jellegzetes mintázatot mutat: a haj nem egyenletesen ritkul, hanem egyre magasodó sima homlok vagy a fejtetőn terjeszkedő kopasz folt formájában jelentkezik. Az érintett férfiaknak idősebb korukra sokszor csak a fejük hátsó részén, a két fül között marad meg a hajuk. A hajhullás oka ilyenkor a hajtüszők érzékenysége a férfi szervezet jellegzetes nemi hormonjából, a tesztoszteronból bizonyos enzimek által előállított dihidrotesztoszteronra (DHT). A DHT hormon hatása az érintetteknél gyengíti a hajtüszők működését. A hajtüszők mélyén megbújó hajhagymák tápanyag felvétele romlani kezd, egyre rövidebb életciklusú és vékonyabb hajszálak fejlődnek ki belőlük. A halántékon, a homlokon és a fejtetőn található, gyengülő hajhagymák idővel el is halnak és kialakul a fényes, kopasz fejbőr. A haj ritkulásának mértéke változó lehet, van, aki már a harmincas évei elejére megkopaszodik, sokaknál pedig évtizedek alatt lezajló lassú folyamatról van szó. A hajtüszők DHT érzékenysége, illetve a termelődő DHT mennyisége is egyénenként változó, örökölt genetikai hajlam által meghatározott jelenség. A hajhullásra gyógyszer szedése ezekben az esetekben nem javasolt, hiszen a DHT hormon termelődését szabályozó kezelés komoly mellékhatásokkal járhat. Sokáig úgy tűnt, hogy a férfias típusú kopaszodás ellen a komoly anyagi ráfordítást igénylő hajbeültetésen kívül nincs más megoldás. Az utóbbi évek kutatásainak eredményeképpen azonban kiderült, hogy a hajat nem termelő, de még élő hajhagymák megfelelő kezeléssel sok esetben új erőre kapnak!

Mit tehet a kopaszodás ellen?

A hajhullás kezelése a kiváltó okok függvénye. A különböző betegségek, gyógyszeres kezelések következtében fellépő hajvesztés általában átmeneti, a gyógyulást követően helyreáll a normál hajnövekedés. A hajhullás ellen gyógyszer szedése általában akkor javasolt, hogyha annak kiváltó oka olyan megbetegedés (pl. pajzsmirigy alulműködés, gyulladásos vagy autoimmun betegségek, hormonális problémák) amelyet egyébként is kezelni kell. Ilyenkor a haj ritkulásán túl rendszerint számos egyéb tünet is jelzi a szervezet megváltozott működését. A testi-lelki kimerültség, helytelen táplálkozás vagy emésztési, tápanyagfelszívódási zavarok miatt fellépő vitamin- vagy nyomelemhiány következtében fogyatkozó haj különböző hajnövesztő vitaminok segítségével belülről, a hajhagymák tápanyag ellátottságát biztosító kopaszodás elleni szerek segítésével pedig kívülről, a fejbőrön át is kezelhető.

Mitől nő a haj?

A hajszál egy 90 %-ban elszarusodott fehérjéből, a keratinból és nagyjából 10 %-ban vízből álló élettelen anyag. Fejlődése a fejbőrben elhelyezkedő hajtüszőkben található hajhagymákból indul, életciklusa 2-6 év. Az ember hajszálai folyamatosan cserélődnek. A haj kóros fogyatkozásáról akkor beszélünk, amikor a növekvő hajszálak mennyisége – és minősége – nem pótolja a természetes módon kihulló hajszálakat, a hajkorona pedig elveszti tartását és jól látható ritkulásnak indul. A hajhullás oka általában a hajhagymák megújulási képességének csökkenése. A hajhagymák a hajgyökér legalsó részén található hajszemölcsön keresztül veszik fel a működésükhöz szükséges tápanyagokat a fejbőr hajszálereiben keringő vérből. Mivel a hajszál keratinvázát fehérjék építik fel, az egészséges növekedéshez nemcsak vitaminokra és ásványi anyagokra, hanem a fehérjéket felépítő aminosavakra is szüksége van. A rugalmas, fényes, élettel teli hajkorona megtartásához a vitaminok közül a B-vitaminok, a biotinnak is nevezett H-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin, a C-vitamin és a folsav, az ásványi anyagok közül pedig a szilícium, a cink, a szelén és a vas a legfontosabbak. Ha a hajhagymák nem jutnak elegendő mennyiségű vagy minőségű tápanyaghoz, gyengébb minőségű hajszálakat termelnek, illetve le is állhat működésük. A kopaszodás elleni küzdelem kulcsa tehát a hajhagymák tápanyag ellátásának biztosítása. A hajhullás elleni vitamin készítmények az egészséges hajnövekedéshez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat biztosítják a szervezet számára. A szájon át szedhető étrend-kiegészítők hátránya lehet, hogy a gyomron keresztül felszívódó hajnövesztő vitaminoknak a hajhagymákhoz már csak kisebb része jut el, illetve számos hajhullás elleni kapszula, tabletta emésztőrendszeri mellékhatásokat, gyomorpanaszokat, étvágy növekedést is okozhat az erre érzékenyeknél. A külsőleg alkalmazható készítményekben található értékes tápanyagok ezzel szemben a fejbőrön át felszívódva közvetlenül a hajhagymákhoz jutnak. A kopaszodás ellen kifejlesztett VARGA Hajcseppek 19 gyógynövény koncentrált kivonatával segíti a hajhagymák táplálását, az erős és rugalmas hajszálak termelődéséhez szükséges vitaminok, mikroelemek és aminosavak sokaságát juttatva el a fejbőrön át a hajhagymákhoz.

A hajhagymák serkentése teljesen természetesen

A normál hajnövekedés két alappillére a hajhagymák tápanyag ellátásának biztosítása és a fejbőr egyensúlyának megőrzése. A haj fiatalkori szépségének, rugalmasságának és sűrűségének helyreállításához érdemes szem előtt tartani az alábbi szempontokat:

  • Egészséges hajszálak egészséges fejbőrön nőnek.
  • A folyamatos megújuláshoz és a hajszálak megerősítéséhez a hajhagymáknak nemcsak vitaminokra, hanem aminosavakra és különböző mikroelemekre is szüksége van.
  • A fejbőrt átszövő hajszálerek keringésének élénkítése révén a hajhagymák több friss vérhez, azaz több tápanyaghoz jutnak.
  • A kopaszodás megállítása mellett a hajszálak növekedési ütemének serkentése is segíti, hogy a haj dúsabbá váljon.
  • A hajszálak szerkezetének megerősítése erősebb, rugalmasabb, jobb tartású hajat eredményez.

Az örökletes hormonális típusú kopaszodás jellemzője a hajhagymák fokozatos kimerülése. A hajhullás elleni VARGA Hajcseppek rendszeres használatával azonban a hajszálakat már nem vagy csak nagyon gyenge minőségben termelő hajhagymák sok esetben újra erőre kapnak és megindul a hajnövekedés! A VARGA hajhullás elleni hajcsepp 19 válogatott gyógynövény kivonatát tartalmazza, a bennük található aminosavak, mikroelemek és vitaminok pedig az intenzív kezelés révén közvetlenül a fejbőrben található hajtüszők mélyén elhelyezkedő hajhagymákhoz jutnak. A hajhagymák tápanyag felvételét a fejbőr helyi keringésének élénkítése is segíti. Az enyhe bőrizgató hatású növényi kivonatok keringésfokozó hatását számos készítményben használják a fejbőr keringésének javítására. Ezek a növényi kivonatok az alkalmazás helyén a bőr hajszálereinek tágulását segítik elő, ezáltal az érintett területre több vér áramlik, így a hajhagymákhoz a megnövekvő vérmennyiséggel több tápanyag jut el. A helyi keringést élénkítő legfontosabb gyógynövények közé tartozik a VARGA hajhullás elleni hajcseppek összetevői közül a tormakivonat. A VARGA hajhullás elleni hajcseppek hatékonyságát a népi gyógyászatban a haj szerkezetének megerősítésére, a hajnövekedés serkentésére előszeretettel használt csalán-, bojtorján- és mezei zsurló kivonatnak is köszönheti. Ezek a gyógynövények sok kovasavat tartalmaznak, a kovasav pedig a hajszálak erős szerkezetének megtartásáért felelős szilícium legfontosabb természetes forrásai közé tartozik. A fejbőr egyensúlyának helyreállítását a bőrnyugtató kamilla és körömvirág kivonat, a népi gyógyászatban külsőleg gyulladáscsökkentőként is használt diófalevél és zsálya kivonat, illetve a természetgyógyászatban sebgyógyításra is ajánlott lándzsás útifű és orbáncfű kivonat is támogatja. A VARGA hajhullás elleni hajcsepp hajregeneráló hatása rendkívül magas tápanyagtartalmának köszönhető, ráadásul a válogatott gyógynövények tiszta alkoholos kivonatának vizes oldatán kívül nem tartalmaz semmilyen mesterséges anyagot! A haj megerősítésére, ritkulásának megállítására a hajcseppek előírásszerű alkalmazása mellett a rendszeres hajmosáshoz ajánlott a VARGA Gyógynövényes Sampon vagy a VARGA Gyógynövényes Koffein Sampon használata. A hajerősítő, hajhullást enyhítő növényi kivonatok mellett a koffein a fejbőr helyi keringésének élénkítésére, a kopaszodás mértékének csökkentésére, a hajhagymák tápanyag felvételének élénkítésére használt ismert összetevő.

A kopaszodás visszafordítása időbe telik

Sokan vannak, akik a különböző hajhullás elleni szerek 3-4 hetes használata után csalódottnak érzik magukat, hiszen nem tapasztalnak különösebb hajnövekedést. Ennek oka nemcsak az lehet, hogy az adott szer hatástalan, pontosabban ennyi idő alatt általában még ki sem derül, hogy mennyire váltja be a hozzáfűzött reményeket. A hajszálak ugyanis átlagosan 1 cm-t nőnek havonta, növekedésük ráadásul a hajtüszők mélyén, a hajhagymákból indul. A legjobb hajnövesztő szer sem fejti ki azonnal hatását, mire a hajhagymák tápanyag ellátottsága észrevehetően javulni kezd és már egy erősebb hajszál növekedését képesek megindítani, időre van szükség. Az új hajszál a fejbőr mélyén kezdi meg életciklusát, és legalább egy-két centis növekedésre van ahhoz szükség, hogy a fejbőr felszínén kívülről is látható és tapintható legyen. A hajszálak lassú növekedési ütemének köszönhetően a hajhullás elleni szerek hatékonysága, a haj sűrűsödése csak 2-3 hónapnyi előírás szerinti alkalmazás után mutatkozik meg valójában. A kopaszodás ellen érdemes tehát minél előbb felvenni a harcot, hiszen az inaktív hajhagymák egy része az időben megkezdett kezeléssel még újra életképes lehet. A VARGA hajhullás elleni hajcseppek nyújtotta intenzív táplálás a természetes növényi kivonatok erejével, mellékhatások nélkül támogatja a kimerülő hajhagymák megújulását és erősíti a hajat. 1-2 hónapos rendszeres használatát követően már tapasztalhatók jótékony hatásai: először a haj ritkulásának üteme csökken, majd az új hajszálak megjelenésével lassan sűrűsödni kezd, míg végül jól láthatóan és tapinthatóan megerősödik.                  

Széchenyi 2020