Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Örökletes hajhullás: fontos időben közbelépni!

Örökletes hajhullás: fontos időben közbelépni!

Az örökletes hajhullás nem visszafordítható, de lassú folyamat, amelynek folyamán a hajhagymák eleinte csak gyengébb, vékonyabb hajszálakat kezdenek termelni, ám idővel teljesen elhalnak és nem nő belőlük több hajszál. Az kopaszodás mértékének csökkentése érdekében még az elején, amíg a hajhagymák életképesek, lehet, és érdemes is beavatkozni.

Átmeneti vagy örökletes hajhullás?

Amikor a haj ritkulása szemmel láthatóvá válik, már általában hónapok óta tart a folyamat. A hajmosásnál, fésülködésnél kihulló hajszálak növekvő mennyisége árulkodó lehet, rövid haj esetén azonban még ez sem tűnik fel feltétlenül. A pár hónap alatt bekövetkező, az egész fejbőrt egyenletesen érintő hajhullás oka legtöbbször valamilyen betegség, tápanyaghiány, vagy hormonrendszeri változás lehet és ezek kezelésével, elmúltával rendeződik a hajnövekedés is.

Az örökletes hajhullás ezzel szemben nem visszafordítható folyamat és jellegzetes mintázatot mutat. Az oka a hajhagymák érzékenysége a dihidrotesztoszteronra, amelyet a szervezet a férfias nemi jelleget adó tesztoszteron hormonból állít elő. Ez az oka annak, hogy az örökletes hajhullás a férfiakat sokkal inkább érinti, mint a nőket, de a női szervezetben is található kis mennyiségben tesztoszteron. A változókor beköszöntével, amikor az ösztrogén hormon szintje jelentősen csökken a szervezetben és a tesztoszteron relatív túlsúlyba kerül, a nők egy kisebb részénél is jelentkezhet a fejtetőn és a homlokvonalnál kifejezett kopaszodás, ha a felmenőik is érintettek voltak ebben. Az örökletes kopaszodás jellegzetes végeredménye a férfiaknál kialakuló teljesen sima fejtető, amikor csak körben hátul marad meg a haj. Ez az állapot azonban csak évek alatt, lassan alakul ki, és ekkor a még életképes hajhagymák megfelelő táplálása sikeresen lassíthatja a kopaszodást.

Milyen tápanyagokra van szüksége a hajhagymáknak?

Sokkal többfélére, mint gondolnánk. Fehérjékre, vasra, cinkre, rézre, szilíciumra, D-vitaminra, A-vitaminra, C-vitaminra, E-vitaminra, B-vitaminokra biztosan, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ezért van az, hogy drasztikus fogyókúra vagy tápanyag felszívódási zavarok esetén is szinte borítékolható a haj elvékonyodása. Ezekhez a tápanyagokhoz a hajhagymák a fejbőr hajszálereihez kapcsolódó hajgyökéren vagy hajszemölcsön keresztül jutnak hozzá. Minél több friss vér kering a hajszálerekben, annál hatékonyabban. A hajhullás enyhítésének három alappillére a fejbőr egészségének megőrzése, a hajhagymák működéséhez szükséges tápanyagok biztosítása és a fejbőr keringésének élénkítése. A hajdúsító samponok és hajhullás elleni készítmények ezért gyakran tartalmaznak a helyi keringést élénkítő összetevőket, illetve hozzáadott vitaminokat, elsősorban szintetikus E-vitamint. Azonban a különböző kémiai anyagok, amelyeket a kozmetikumok gyártása során állagjavítóként, színező- és illatanyagként, illetve tartósítószerként alkalmaznak, allergiás reakciókat is okozhatnak, amelyek károsítják a fejbőrt.

VARGA hajcseppek hajhullás ellen: pont, ami a hajhagymáknak kell

Varga Herbal Hajcseppek hajhullás ellen

A VARGA hajhullás elleni cseppekben található 19-féle gyógynövény olyan antioxidáns, bőrnyugtató és bőrregeneráló vegyületek sokaságát tartalmazza, amelyek az erős hajszálak növekedését és a fejbőr egészséges egyensúlyának megőrzését segítik elő. A hajszálerek keringését serkentő növényi kivonatok, mint a torma, a csalán, a bojtorján vagy a borsmenta arról gondoskodnak, hogy a mindennapi táplálkozás révén a szervezetbe kerülő fehérjékhez, vitaminokhoz és nyomelemekhez a friss vérből a hajhagymák minél hatékonyabban legyenek képesek hozzájutni. A hajcseppek napi néhány perces használatával a természetes növényi eredetű vitaminok és ásványi anyagok egymást erősítve, a hajtüszőkön át jutnak el közvetlenül a hajhagymákhoz. A gyógynövények alkoholos kivonatán kívül semmilyen más felesleges anyagot nem tartalmazó készítmény rendszeres alkalmazása örökletes hajhullás esetén is megerősíti a még életképes hajhagymákat.

Széchenyi 2020