Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Mit tehetsz a szúnyogcsípés ellen?

Mit tehetsz a szúnyogcsípés ellen?

Kezelés vagy megelőzés? Általában betegségek kapcsán merül fel a kérdés, de a szúnyogcsípésre is igaz! Sokat és sokszor hallunk a rovarcsípések megelőzésére szolgáló praktikákról, de ha a szúnyogriasztó nem vált be, a viszkető szúnyogcsípés ellen is van megoldás!

Válogatós szúnyoglányok

Van, akit jobban szeretnek a szúnyogok és van, akit kevésbé. A hím szúnyogok nem csípnek, a nőstény szúnyogok viszont a kutatások szerint leginkább kiszagolják áldozatukat – akinek a vérében lévő fehérjére korántsem a táplálkozási célból, hanem a peték kifejlődéséhez van szükségük. De mi alapján választanak?

Minél több szén-dioxidot juttat valaki kilégzéskor a levegőbe, annál ígéretesebb prédának bizonyul a szaporodni vágyó nőstény szúnyogok számára. Ennek alapján a gyerekek kevésbé érintettek, a szén-dioxid kibocsátás ugyanis a testtömeggel együtt nő. A szúnyogok érzékelik a bőrön át párolgó anyagokat is, ezek közé tartozik a cukor, a koleszterin, a szteroidok, a tejsav vagy például a húgysav. A különböző vegyületek kibocsátása a verejtékezéssel fokozódik, ezért a szúnyoglányok számára a szabadban sportolók is vonzóbbá válnak, arról nem beszélve, hogy még jól ki is melegednek, és a magasabb testhőmérséklet ugyancsak plusz pontot jelent. Szintén a bőrön át kiválasztott anyagokkal függ össze az a megfigyelés, hogy a nullás vércsoportú embereket gyakrabban csípik meg a szúnyogok, az A-s vércsoportúakat pedig a legkevésbé.

Viszketést enyhítő készítmények szúnyogcsípés ellen – tényleg hatásosak?

Igen, ennek az oka pedig mindenki számára ismert: a viszketés önkéntelen vakarási ingert vált ki, a vakarás pedig a szúnyogcsípés növekedéséhez és a viszketés fokozódásához vezet. A viszketést enyhítő készítmények bevetése tehát nemcsak azonnali enyhülést nyújt, hanem a szúnyogcsípés minél gyorsabb gyógyulásában is segítséget jelent. A viszketést a csípés során a nőstény szúnyog nyálából a bőr alá kerülő idegen anyag elleni természetes védekező folyamat váltja ki. A szervezet a szúnyognyálat semlegesítő antitestek mellett hisztamint is termel, ami a bőr hajszálereiben vérbőséget okoz, így segítve, hogy az ellenanyagok a vérrel mihamarabb a csípés helyére jussanak. A vakarás azonban tovább irritálja a csípés helyét és még több hisztamin termelésére készteti a szervezetet, amivel a viszketés, a kipirosodás és a duzzanat mérete is csak fokozódik. Ne vakarjuk! Ez tehát a legfontosabb feladat a szúnyogcsípés ellen és a viszketés elleni készítmények pontosan ebben segítenek.

Varga Rovarcsípés utáni spray

Varga Rovarcsípés utáni spray

VARGA Rovarcsípés utáni spray – a viszketés természetes enyhítésére

A viszketés és a bőrirritáció gyors enyhülését szolgáló, hűsítő hatású mentol mellett a VARGA Rovarcsípés utáni spray olyan gyógynövények keverékét tartalmazza, amelyek a bőrgyulladás enyhítését, a bőr regenerációját és a helyi keringés élénkítése révén a szervezet által termelt csípés elleni anyagok célba juttatását is támogatják. A 24-féle gyógynövény alkoholos kivonata tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek táplálják és erősítik a bőrt. A kamilla, a körömvirág és a fekete nadálytő kivonat gyulladáscsökkentő hatása közismert, de a somkóró, a kakukkfű, a diófalevél és a zsálya is tartalmaz antibakteriális vegyületeket. A torma-, a rozmaring-, a borsmenta- és a csalánkivonat helyi vérbőséget okozó hatásával segíti, hogy a hajszálerekben élénkebben keringő vérrel a szúnyog nyálából származó idegen anyagokat semlegesítő antitestek a csípés helyére jussanak. A mezei zsurló, a cickafarkfű, a bojtorján és a tölgyfakéreg kivonat a kisebb bőrsérülések gyógyulását támogatja. A mentol hűsítő hatásának köszönhetően a VARGA Rovarcsípés utáni spray gyorsan enyhíti a kellemetlen viszketést, a gyógynövények alkoholos kivonata pedig nem tartalmaz semmilyen további káros anyagot, színezéket vagy tartósítószert. A készítmény néhány fújással, egyszerűen használható, gyorsan felszívódik, alkalmazása biztonságos kisgyermekek számára is!

Széchenyi 2020