Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Szalicilsav, szappan vagy gyógynövények – mi a legjobb pattanás ellen?

Szalicilsav, szappan vagy gyógynövények – mi a legjobb pattanás ellen?

Mi a legjobb pattanás ellen, a természetes megoldások, a fáradhatatlan arctisztítás vagy a receptre kapható gyulladáscsökkentő krémek segítenek inkább? Sokféle termék kínál végső megoldást egy olyan szerteágazó problémára, amelynek okai inkább hormonálisak, de a tünetek enyhítéséhez is ismerni kell a pattanásos bőr kezelésének alapjait.

Miért alakulnak ki a pattanások?

A pattanások elsősorban tinédzserkorban, az androgén hormonok mennyiségének hirtelen növekedésével alakulnak ki fiúknál és lányoknál egyaránt. Ezek a hormonok felelősek a szőrnövekedésért és ezzel párhuzamosan a szőrszálakat védő faggyú termelését is beindítják. A faggyú a szőrtüszőkhöz kapcsolódó faggyúmirigyekben termelődik és a pórusokon át kerül a bőr felszínére. Ahol manapság nem nagyon van rá szükség. A mindennapjaikat a természetben élő emberek még nem is olyan régen is zsírral kenték be a hajukat, hogy védje őket az időjárás viszontagságai ellen, de a zsíros haj a testszőrzettel együtt mára meglehetősen nemkívánatossá vált, a faggyútermelés viszont nem feltétlenül követte az életkörülmények változásait. Akiknek a bőre egyébként is zsírosodásra hajlamos, azaz több faggyút termel, azoknak sok esetben az időről időre felbukkanó pattanásokkal is meg kell küzdenie. A felesleges faggyú ugyanis az elhalt hámsejtekkel és egyéb szennyeződésekkel keveredve hajlamos eltömíteni a pórusokat és a felgyülemlő zsíros váladék a pattanást okozó baktériumoknak nagyszerű táptalajt jelent. Az arcbőr gyakori megérintése, a pattanások piszkálása csak tovább rontja a helyzetet, az addig viszonylag békésnek, kisebb piros duzzanatnak tűnő akne gyakran teljesen begyullad, azaz még több baktériumot termel és akár ki is sebesedhet.

Mi a legjobb pattanás ellen, a szintetikus krémek vagy vannak szelídebb megoldások is?

A gyulladt pattanások ellen a receptre kapható, antibakteriális összetevőket tartalmazó szintetikus készítmények kifejezetten hatékonyak lehetnek – az egyetlen probléma velük az, hogy az erős hatóanyagok hosszú távon nem tesznek jót a bőrnek. Érdemesebb olyan természetes megoldást keresni, ami egyszerre segíti a pattanások visszahúzódását és erősíti a bőr saját megújulási képességét. Nagyon fontos a mindennapi arcápolási rutin részeként a felesleges faggyú eltávolítása a bőrről, reggel és este mindenképpen. A tévhitekkel ellentétben a bőrt kiszárító szappanok és arclemosók sem válnak be a pattanások ellen, mert a bőr a nedvességtartalmával együtt természetes ellenálló képességét is elveszíti. A szennyeződéseket a lehető legkevesebb kémiai anyagot tartalmazó, bőrtápláló arclemosóval érdemes eltávolítani, a szappan és egyéb szárító hatású kozmetikumok csak ártanak a bőrnek. A pattanásos bőr ápolásának három alapvető lépése van:

  • arctisztítás, a felesleges faggyú eltávolítása
  • a pattanások kezelése gyulladáscsökkentő anyagokkal
  • a bőr egészséges egyensúlyának helyreállítása olyan tápanyagokkal, amelyekre valóban szüksége van

A szintetikus gyulladáscsökkentő krémek legtöbbször a bőr táplálását illetően teljesítenek rosszul. Közkedvelt összetevőjük, a szalicilsav valóban enyhíti a faggyútermelést és összehúzza a pórusokat, de nem erősíti a bőr természetes ellenálló képességét.

Anti-Akne oldat

Anti-Akne oldat

Gyulladáscsökkentő, tápanyagokban gazdag gyógynövények pattanások ellen

Még mindig kevesen vannak tisztában azzal, hogy a gyógynövények milyen sokféle antimikrobiális, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag anyagot tartalmaznak. Önmagukban is, hát még egy olyan, a megfelelő szakértelemmel összeválogatott, magas tápanyag tartalmú gyógynövénykeverékben, mint a VARGA Herbal anti-akne oldat, amelyben a húszféle gyógynövény mind egymás hatékonyságát erősíti. A pattanások ellen bizonyítottan bevált kakukkfű kivonat és illóolaj mellett a korianderolaj, a zsálya, a somkóró, a kamilla, a körömvirág és a diófalevél is olyan bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő tulajdonsággokkal rendelkező anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a gyulladt pattanások visszahúzódását. Az alkoholos kivonat nem tartalmaz a pórusokat eltömítő, zsíros összetevőket. Vitaminokat, a bőr ellenálló képességét erősítő antioxidánsokat és ásványi anyagokat viszont annál inkább, hiszen ezek minden egyes gyógynövényben megtalálhatók. A bőr gyors megújulását, egészséges egyensúlyának helyreállítását pedig a bőrregeneráló gyógynövények; a fekete nadálytő, a mezei zsurló, a rozmaring, a cickafarkfű és a tölgyfakéreg kivonat segítik elő.

Széchenyi 2020