Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Hátfájásra: krém, spray, mozgás!

Hátfájásra: krém, spray, mozgás!

A hátfájás az egyik leggyakoribb krónikus fájdalom, amely elsősorban az egész napos ülőmunkát végzők körében alakul ki. Legjobb ellenszere a törzs- és a hátizmok nyújtását, megerősítését célzó mozgás, gyógyszerek helyett pedig a hátfájásra krém vagy spray, izomlazító hatású növényi kivonatokat tartalmazó készítmény hozhat enyhülést.

A hátfájás okai

A hátfájás a modern társadalmakban kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkit érint élete során. A sok mozgás helyett már kisgyermek kortól az egész napos ülés jellemzi egyre többek életét, de a nehéz fizikai munka is sokszor megterheli a hátizmokat. Idősebb korban a csontritkulás, a gerinc különböző elváltozásai, porckopás, ízületi problémák okoznak gyakran hátfájdalmat. Intenzív fájdalmat okozhat a gerincsérv, ami akár fiatal korban is kialakulhat. Hátfájást nem mozgásszervi elváltozások is okozhatnak, ezek lehetnek vesebetegségek, fertőzések, gyomor- és emésztőrendszeri problémák, gyulladások is. Amennyiben a fájdalom pihenés, fekvés közben sem szűnik, erős, nem kötődik bizonyos mozdulatokhoz, hanem állandóan fennáll, illetve egyéb panaszok is kísérik, feltétlenül kivizsgálásra van szükség.

A hátfájás leggyakoribb oka ugyanakkor általában bizonyos izomcsoportok túlterhelése, feszülése, amit a rossz testtartás, illetve a szokatlan fizikai erőfeszítés okoz. Az érintett izmok ilyenkor egyes mozdulatokra, nyomásra is érzékenyek – mégis a nyújtás, a mozgás és a masszázs a rossz testtartás miatt kialakuló hátfájás legjobb ellenszere.

A hátfájás krém, masszázs és mozgás révén enyhül hosszú távon

Annak ellenére, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek gyorsan enyhítik a hátfájást, csak a tüneteket csökkentik, valódi megoldást nem jelentenek. Az izomrostok összehúzódásával járó görcsös izomfeszülést az izmok átmozgatása, finom nyújtása, masszírozása képes igazán feloldani. Az izomfeszülésből eredő hátfájásra krém is kapható, ezekben a készítményekben szintetikus nem-szteroid fájdalomcsökkentő hatóanyagok vagy gyógynövénykivonatok is lehetnek. Utóbbiak a mozgás mellett sokkal természetesebb segítséget jelentenek. A hátfájás krém vagy spray kiszerelésben kapható izomlazító hatású gyógynövényes készítményekkel is enyhíthető.  A legismertebb izomlazító gyógynövény a rozmaring, de sok más olyan, a helyi keringés élénkítése révén vérbőséget okozó, melegítő, izomgörcsoldó hatású gyógynövény is létezik, amelyek a különböző izomfájdalmak ellen ajánlott készítményekben is megtalálhatók. A keringésfokozó hatásukról jól ismert gyógynövények közé tartozik a csalán, a mustármag, a torma, a kakukkfű és a borsmenta is. Ezek a gyógynövények a bőr és a bőr alatti kötőszövet hajszálereiben serkentik a vérkeringést, ezáltal a bekent terület átmelegszik, ami segíti az izmok lazítását. A fájdalomérzet gyors csökkentését segítő krémek népszerű összetevője ugyanakkor az azonnali hűsítő hatásáról ismert mentol is. Sok mentol tartalmú krém hátfájásra is ajánlott, mivel a bőrre kenve szinte egyből érezhetően nyugtató, frissítő érzetet keltenek.

VARGA Mozgás Plus spray – a fájdalmasan feszülő hátizmok lazítására, masszírozására

Az izomfeszülésből, ízületi problémákból eredő hátfájás ellen a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert fekete nadálytő kivonat is az évszázadok óta ismert és használt gyógynövények közé tartozik. A VARGA Mozgás Plus spray a nadálytő kivonat mellett csaknem harmincféle gyógynövényt tartalmaz, amelyek közt szép számmal akadnak izomlazító hatású növényi kivonatok. A tormakivonat, a borsmenta, a csalán, a mustármag munkáját még számos nyugtató hatású gyógynövény erősíti. A készítménnyel végzett masszázs oldja az izmok feszülését. A magas mentoltartalomnak köszönhetően a nyugtató hatás azonnal jelentkezik, miközben a helyi keringést élénkítő gyógynövény kivonatok átmelegítik és ellazítják a sajgó izmokat. Az egész napos ülőmunka miatt kialakuló hátfájásra kenőcs használata az irodai munka közben elég nehézkes lehet. A VARGA Mozgás Plus spray hűsítő, az izomfájdalmat enyhítő hatása azonnal, néhány fújás után is érezhető. A legjobb kenőcs hátfájásra az, amelyik nem tartalmaz zsíros, nehezen felszívódó adalékanyagokat. A kenhetőség érdekében azonban ezek a legtöbb hátfájás elleni krémben megtalálhatók.  VARGA Mozgás Plus spray a gyógynövények alkoholos kivonatán kívül semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz, így a ruhán sem hagy zsíros nyomot. A fájdalomérzet gyors enyhítése mellett segíti a merev izomrostok lazítását és a felszabadult mozgást – a gyógynövények erejével, a lehető legtermészetesebben.

Széchenyi 2020