Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Hajápolás a nagyvilágban: a Henna

Hajápolás a nagyvilágban: a Henna

Amikor azt mondják: henna, Neked mi jut eszedbe? Spiritualitás, az indiai kultúra? Az ázsiai menyasszonyok kezét ékesítő festések? Esetleg a kolléganőd, akinek megdicsérted múltkor az új hajszínét? Ebben a cikkben összefoglaljuk, amit szerintünk mindenképp érdemes tudni a hennáról!

Mi is az a Henna?

A henna növény egy cserje, amelynek latin elnevezése Lawsonia inermis. A neve arab eredetű szóból ered, amelynek jelentése: áldott. Régen az arab népgyógyászatban a termékenység növelésétől kezdve a fejfájás megszűntetésén át a rühességig mindenfélére alkalmazták.

A legtöbb festékanyag a cserje leveleiben található, ezeket zúzzák porrá magához a henna festékhez, amellyel a hajat, a bőrt és körmöket is be lehet festeni.

Miért jó, ha Hennával fested a hajad?

Míg a kémiai festékek zöme roncsolja a hajszálakat, a henna nem csak festi, egyben ápolja is a hajat: akár egy-két kezelés után is segíthet a haj zsírosodásának csökkentésében, ráadásul a hajszálak regenerálásában is nagy szerepet játszhat.

Milyen hajszínnél mire számíthatsz?

A henna, mivel természetes pigmenteket tartalmaz, nem írhatja teljesen felül a természetes hajszínedet, hanem csak kiegészítőként szolgál.

Amennyiben szőke vagy világosbarna hajad van, a henna egészen vörösre (vagy narancsos vörösre) fogja befesteni a hajad. Ez egy szép, természetesnek ható árnyalat, ami kiváló opció azoknak, akik vörös tincsekről álmodoznak – de nem szeretnének kémiai festékeket használni.

Ha barna hajad van, akkor egy szép, gesztenyeszínű árnyalatra számíthatsz. Remek megoldás, ha túl egyszerűnek érzed hajszínedet, de félsz a hajad roncsolódásától!

Amennyiben egészen sötét hajad van, készülj fel arra, hogy nem mindenki fogja észrevenni a változást – sőt! Ellenben lesz egy nagyon szép, vöröses fénye a hajadnak, ami a naplementékben különösen vonzó lehet. Ez a hajfestési mód kiváló azoknak, akiknek van pár zavaró ősz hajszála, de nem szeretnének radikális változást.

Mire kell vigyázni, ha a hennás hajfestéssel próbálkoznál?

  • Amennyiben kémiai festékeket alkalmaztál a hajfestéshez, minimum 4 hónapot ajánlott várni a hennázásig. Ha ezt nem várod meg, előfordulhat súlyos fejbőr irritáció és hajhullás is.
  • A hennás hajfestés esetén kerüld a mesterséges anyagokkal teli, szilikont tartalmazó samponokat és hajbalzsamokat. Ezek nem csak, hogy gátolják a henna hatásait, de akárcsak a kémiai festék, még ellenreakciókhoz is vezethet.
  • Amikor fested a hajadat, mindenképp vegyél fel kesztyűt, különben hetekig narancssárga kezekkel mászkálhatsz! (saját tapasztalat!)
  • Nagyon-nagyon ritkán, de előfordulhat a henna-allergia is.

Hogyan fesd be a hajad hennával?

Meleg vízzel keverd fel a hennát egészen addig, amíg a massza tejföl állagú nem lesz, az erősebb hatás érdekében adj hozzá 1 evőkanál citromlevet! Ezután vidd fel a hajadra, tegyél folpack-ot vagy zuhanysapit a fejedre, majd hagyd hatni legalább 1,5 órát. Ezt követően sima vízzel alaposan mosd ki a hajadból! Én azt javaslom, először ne használj sampont, hanem hagyd 24 órát hatni, majd utána mosd meg samponnal is a hajad.

Használhatod-e a Varga Herbal termékeket, ha hennával fested a hajad?

Varga Hajerősítő – kimerült, töredezett hajra

Igen! A Varga Cseppek mind természetes, gyógynövény hatóanyagú termékek, ezért tökéletesen megfér egymás mellett a két hajkezelési mód. Így egyszerre élvezheted a különleges, vöröses hajkoronád – amit a Varga Cseppek tesznek még sűrűbbé!

A Varga Herbal samponok és hajbalzsam pedig bőrbarát, szilikon mentes termékek, amelyek megalkotásakor az előállítók különösen ügyeltek arra, hogy ne legyen benne semmi olyasmi, ami kárt tehetne a fejbőrödben.

Széchenyi 2020