Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
DHT-érzékenység: a férfiasság szimbóluma?

DHT-érzékenység: a férfiasság szimbóluma?

Miért tartják sokan férfiasnak a korai kopaszodást? Egyrészt azért, mert tényleg a férfiakat érinti leginkább. Másrészt pedig a tar fejtető kialakulásának oka valóban a férfiúi erőt adó tesztoszteronhoz kapcsolódik.

Ezek szerint minél jobban kopaszodik valaki, annál férfiasabb? Ennek ellenkezőjéről már nem is beszélve: aki nem kopaszodik, annak férfiasságból csak a dús haj jutott? Persze, hogy nem. Bár a jellegzetes mintázatot mutató hajhullást valóban androgén, azaz férfias kopaszodásnak nevezik szaknyelven is, kialakulása nem feltétlenül jár magasabb tesztoszteron szinttel.

Az androgén kopaszodás oka a hajtüszők DHT-érzékenysége

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, amely a herékben termelődik. Csupa férfias tulajdonságért felelős: a szőrnövekedés, az izomzat fejlődése, a mély hang kialakulása, a férfi nemzőképesség fenntartása is mind a tesztoszteronnak köszönhető. Kis mennyiségben a női szervezetben is jelen van, hiszen a testszőrzet növekedéséhez erre a hormonra a nőknek is szüksége van.

A dihidrotesztoszteron vagy DHT a tesztoszteron hormont átalakító enzimek munkája révén termelődik folyamatosan a szervezetben. A szőrtüszőkben a DHT hormonra érzékeny receptorok működése szabályozza a haj- és szőrnövekedést. Az androgén hajhullásban szenvedőknél a halántékokon és a fejtetőn található hajtüszőkben több, vagy a DHT hormonra fokozottan érzékeny androgénreceptor helyezkedik el. A túlzott mennyiségű DHT gátolja a hajhagymák egészséges működését és ezekben a hajtüszőkben már akár az érintettek húszas, harmincas éveitől kezdve egyre gyengébb minőségű hajszálak termelődnek.

A DHT-érzékenység okozta kopaszodás lassú folyamat. A különböző betegségek, tápanyaghiányos állapotok, hormonális elváltozások okozta hajhullás jellemzője, hogy a hajvesztés mértéke meghaladja a hajnövekedés mértékét, azaz naponta több hajszál hullik ki, mint amennyi kinő. A férfias típusú hajhullás ezzel szemben a hajhagymák éveken, évtizedeken át tartó sorvadásával jár. A DHT-érzékeny receptorokkal bíró hajtüszőkben a hajhagymák egyre gyengébb, kisebb átmérőjű hajszálakat termelnek. A hajszálak élettartama normál esetben 2-6 év, amelynek nagy részét a növekedési fázis teszi ki. Androgén hajhullás esetén a hajszálak nemcsak egyre vékonyabbak lesznek, hanem a hossznövekedésük üteme és ideje is rövidebbé válik. A folyamat végén a fejtetőn már csak színtelen, pihés szőrszálak nőnek, de azok is gyorsan kihullanak, mígnem kialakul a fényes, teljesen kopasz fejtető. A hajhagymák ekkorra teljesen elpusztulnak.

Van megoldás az androgén hajhullás ellen?

Tökéletes megoldás egyelőre nincsen, a hajnövekedést serkentő gyógyszeres kezelések sok mellékhatással járnak és nem állítják helyre a fiatalkori dús hajkoronát. Műtéti eljárással a tarkó feletti egészséges hajszálak egy része a fejtetőre átültethető, de amellett, hogy ez egy aprólékos és drága beavatkozás, csak átrendezi és nem pótolja a hajszálakat.

A még működőképes hajhagymák megerősítése ezzel szemben képes lehet lassítani a folyamatot és elodázni a kopasz területek kialakulását.

Hogyan lehet megerősíteni a hajhagymákat?

Hajcseppek-hajhullás-ellen

Megfelelő táplálással. Mivel a hajhagymák a hajgyökéren keresztül közvetlenül a bőr hajszálereiből veszik fel a működésükhöz szükséges táplálékot, a hajtüszőkön át felszívódó hajhullás elleni szerek tápanyagai kiválóan hasznosulnak. A VARGA hajhullás elleni hajcsepp természetes formában tartalmazza a hajnövekedéshez szükséges aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és makroelemek sokaságát. A hajhullás ellen évszázadok óta használt gyógynövények tiszta alkoholos kivonatában semmilyen adalékanyag nincsen, így nem okoz mellékhatásokat. Az egyedi gyártási eljárásnak köszönhetően a VARGA cseppekben található gyógynövénykivonatok megőrzik értékes tápanyagtartalmukat. Naponta kétszer a fejbőrbe dörzsölve 6-8 hét alatt enyhítik a túlzott mértékű hajhullást, erősítik a hajszálakat és nyugtatják, regenerálják a fejbőrt.

 

 

 

Széchenyi 2020