Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Csaláncseppek zsíros, korpás hajra

Csaláncseppek zsíros, korpás hajra

A csalán talán a legismertebb hajerősítő gyógynövény. A nők már évszázadokkal ezelőtt is csalánfőzettel ápolták hajukat, hogy szép fényes, erős és egészséges legyen. De minek köszönheti ez a gyógynövény a hajápolás terén szerzett népszerűségét? Tényleg hatásos? Milyen hajproblémákra jó? Hogyan táplálja a hajat? Ennek járunk utána részletesen!

Azt mindjárt az elején leszögezhetjük, hogy a csalán szépségipari karrierje nem véletlenül töretlen évszázadok, sőt évezredek óta. A népgyógyászati tapasztalatok egyértelműen igazolták, hogy a csalános öblítés erősíti a hajat, a zsíros korpa megszüntetése pedig egyenesen a csalán erőssége.

A korpás fejbőr kialakulásának okai

A korpásodás oka lehet a fejbőr kiszáradása, zsírosodása és gombás fertőzése is. A faggyúmirigyek által termelt vékony faggyúréteg védi a hajszálakat a külső környezeti hatásokkal, az időjárás viszontagságaival szemben. A fokozott faggyútermelés azonban a fejbőr zsírosodását és korpásodását is okozhatja. Ennek leggyakoribb formája a szeborreás dermatitisz, azaz a fejbőr túlzott faggyútermelésével és lemezes hámlásával együtt járó, piros, viszkető foltokban jelentkező bőrgyulladás. Zsíros, korpás haj esetén a vastag korpa a fejbőrön nagyobb darabokban hámlik, a hajszálak a sok faggyútól fényesek és elnehezültek.

A zsíros korpa kialakulásának okai közé tartozik a fejbőrön egyébként is jelenlévő gombák elszaporodása is. A zsíros korpa ellen javasolt, gombaölő hatóanyagokat tartalmazó samponokban található tartósítószerekre és illatanyagokra azonban érzékeny lehet az egyébként is megviselt, sérült fejbőr. A sebes, korpás fejbőr kezelése során fontos a lehető legkíméletesebb, természetes anyagokat tartalmazó hajápoló termékek választása.

Amennyiben a faggyúmirigyek a kelleténél kevesebb faggyút termelnek, vagy a fejbőr a hajfestékek, különböző hajformázó szerek túl gyakori használata miatt kiszárad, könnyen hámlani kezd. Száraz, korpás fejbőr esetén a haj fakó, töredező, kócos, érdes tapintású, a korpásodás pedig inkább porszerű szemcsék formájában jelentkezik.

Hogyan hat a csalán a zsíros, korpás hajra?

A csalán leveleiben és gyökerében rengeteg olyan vitamin és ásványi anyag található, amelyekre a hajhagymáknak az erős hajszálak termeléséhez szüksége van. Béta-karotin, C- és B-vitamin tartalma kiemelkedő, ezen kívül jelentős mennyiségű vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és kalciumot is tartalmaz. Magas kovasav tartalmának köszönhetően kiváló szilíciumforrás. Az emberi szervezetben a szilícium elsősorban a csontok, a kötőszövet, a bőr, a haj és a köröm szilárdságához járul hozzá. Idősebb korban a szervezet szilíciumszintje egyre jobban csökken, a bőr, a haj és körmök pedig megfakulnak, elvesztik rugalmasságukat. A kovasav ezért a haj- és körömerősítő étrendkiegészítő készítményeknek is gyakori összetevője.

A csalánban található flavonoidok antioxidáns hatásuk révén közreműködnek a szabadgyökök semlegesítésében, erősítik a hajszálak és a fejbőr ellenálló képességét a káros környezeti hatásokkal szemben.

Mivel a hajszálak 90 %-ban keratinból, egy elszarusodott fehérjéből állnak, a csalánban található aminosavak is támogatják egészséges növekedésüket.

A csalánlevélben és a csalángyökérben olyan gyulladáscsökkentő és a faggyúmirigyek működését szabályozó anyagok is találhatók, amelyek a túlzott zsírosodással járó korpás fejbőr kezelése során tesznek jó szolgálatot. A csalánkivonat a zsíros korpa egyik legjobb természetes ellenszere.

Jótékony hatásainak sokaságát megismerve egyértelmű, hogy a népi gyógyászatban miért pont a zsíros, korpás haj ellen tartották leghatékonyabbnak:

  • az egészséges hajszálak termeléséhez szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal táplálja a hajhagymákat
  • a hajszálak növekedéséhez elengedhetetlen aminosavakat is tartalmazza
  • gyulladáscsökkentő hatóanyagai helyreállítják az állandó viszketés miatt sebes, korpás fejbőr egyensúlyát
  • csökkenti a szeborreás dermatitisz egyik leggyakoribb okát, a túlzott faggyútermelést, enyhíti a fejbőr és a haj zsírosodását, segíti a zsíros korpa megszüntetését
  • magas kovasav tartalma a hajszálak szerkezetét erősíti
  • serkenti a fejbőr hajszálereinek keringését, a friss vérből pedig a hajhagymák több tápanyaghoz jutnak
  • a benne található flavonoidok és más antioxidáns anyagok védik a hajszálakat és a fejbőrt a káros környezeti hatásokkal szemben
  • segíti a sérült, korpás, viszkető fejbőrrel gyakran együtt járó hajhullás megszüntetését

VARGA csaláncseppek zsíros korpa ellen

Varga Csalán cseppekA zsíros, korpás haj kezelése házilag a fejbőr megújulását, megerősítését támogató természetes csalánkivonattal lehet eredményes. Régen a csalános hajöblítést és hajpakolást nemcsak a zsíros korpa ellen, hanem a haj fényének, rugalmasságának helyreállítására, megőrzésére is előszeretettel használták.

A korpás hajra házilag készült csalánfőzetet is használhatunk, de a VARGA csaláncseppek alkalmazása sokkal egyszerűbb és ugyanolyan természetes! A VARGA csaláncsepp nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, illatanyagot vagy mesterséges összetevőt – csak a hatóanyagokban rendkívül gazdag, tiszta csalánkivonatot. Használata kényelmes és biztonságos hosszú távon is.

Széchenyi 2020