Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Az izomhúzódás kezelése

Az izomhúzódás kezelése

 

Az izomhúzódás kifejezetten makacs sportsérülés, ami akár heteken keresztül tartó élénk, nyilalló fájdalmat okozhat minden mozdulatnál. A gyulladáscsökkentő, keringésfokozó, fájdalomcsillapító hatású növényi kivonatok a tünetek enyhítése mellett hozzájárulnak a könnyebb, gyorsabb gyógyuláshoz is.

Az izomhúzódás tünetei

Az izomhúzódás nem jár sérüléssel az izomszövetben. Az egészséges izmok az erőkifejtés közben összehúzódnak, majd újra ellazulnak, amikor az izommunkára éppen nincs szükség. Gondoljunk csak a futásra: a talajról történő elrugaszkodáskor az izmok megfeszülnek, a levegőben lévő lábon ellazulnak, majd újra a földet érintve megint megkezdik munkájukat. Amikor egy rossz mozdulat, vagy a túlerőltetés miatt az izom meghúzódik, akkor megfeszített állapotban marad és nem képes újra ellazulni. Az izomrostok összehúzódnak, az izom megkeményedik, a mozgatása pedig éles fájdalmat okoz. Egyetlen óvatlan mozdulat nyomán általában hetekre fel kell függeszteni minden sporttevékenységet egészen addig, amíg az izomrostok újra olyan rugalmasakká nem válnak, hogy képesek a terhelésnek megfelelően nyúlni, összehúzódni és ellazulni is.

Az izomhúzódás kezelése

Az izomhúzódás kezelése során a legfontosabb szabály a sérült izom kímélete. A mozgatáskor az izomba hasító éles fájdalom egy természetes védekezési mechanizmus: minden alkalommal arra figyelmeztet, hogy a mozdulatot ne erőltessük tovább. Az izom terhelését az izomhúzódást jelző első éles fájdalom után azonnal fel kell függeszteni, mert a további erőltetés hatására a feszülő izomrostokban sérülések, kisebb szakadások is keletkezhetnek. Amennyiben az izomhúzódás helyén duzzanat is megjelenik, a jegelés, hideg borogatás segíti az ödéma csökkentését. Az izomhúzódás krém vagy a tünetek enyhítését célzó, hűsítő, lazító hatású spray alkalmazásával kezelhető az izom kímélete mellett egészen addig, amíg a fájdalomérzet már mozgás közben sem jelentkezik.

Az izomhúzódás gyógyulási ideje nem csak a húzódás mértékétől függ, jelentősen befolyásolja az is, hogy mennyire tudjuk az adott izom pihentetését megoldani. A comb vagy vádli izomhúzódás az egyik leggyakoribb sportsérülés, ilyenkor a lábat mielőbb érdemes felpolcolni, mert ha az izomba kevesebb vér áramlik, enyhül a fájdalom és a duzzanat. Az izomhúzódás karban erősítő edzések során, emeléskor, labdás sportok űzése közben következik be gyakran, és sok esetben lassan gyógyul, mivel a kar kímélete a mindennapokban nehezen megoldható. Egyáltalán nem ritka eset a nyaki izomhúzódás sem, ami kialakulhat mindenféle mozgás nélkül, alvás közben is. Amikor valaki arra panaszkodik, hogy elaludta a nyakát, azaz reggelre kelve a fejét az egyik irányba forgatva éles nyaki fájdalmat érez, általában erről van szó. A nyaki izomhúzódás kezelése a fájdalomérzet enyhítését célozza csak, mivel egy pár nap alatt általában magától gyógyul. A kellemetlen nyaki izomhúzódásra kenőcs, erős fájdalom esetén akár nem-szteroid fájdalomcsillapító szedése is ajánlott, de másnapra már az esetek nagy részében jelentősen enyhülnek a panaszok.

Izomhúzódásra krém

Az izomhúzódás kezelésének célja az izom ellazítása. A jegelés vagy hideg borogatás a hajszálerek összehúzódása révén csökkenti a duzzanatot és a fájdalomérzetet, az izom feszülését pedig a vény nélkül kapható izomlazító hatású krémek és spray-k segítik oldani. Az izomhúzódásra krém vagy spray kiszerelésben számos olyan gyógynövénykeverék kapható a patikákban, drogériákban, amelyek izomlazító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású összetevőket tartalmaznak. A rozmaring, a csalán, a torma, a chilipaprika vagy a mustármag enyhe bőrirritáló tulajdonsága révén a bekent területen a hajszálerekbe több vér áramlik, így ezek a növényi kivonatok serkentik a bőr és a bőr alatti szövetek keringését. Az élénkebb véráramlás átmelegíti a bekent testrészt, ezzel segítve az izomrostok lazítását. A fekete nadálytő tartalmú kenőcsök izomhúzódásra, ínszalag húzódásra, zúzódások kezelésére is használhatók. A kutatások szerint a fekete nadálytő gyulladáscsökkentő képessége több nem-szteroid gyulladáscsökkentő molekulával is felveszi a versenyt. Balesetek vagy sportsérülések következtében az érintett szövetekben fellépő gyulladásos folyamatok enyhítésére tehet jó szolgálatot.

Varga Mozgás PlusVARGA Mozgás Plus spray izomhúzódásra

Az izomhúzódás kezelése házilag, hűsítő, nyugtató, lazító hatású gyógynövénykészítményekkel, teljesen természetes módon is megoldható. A VARGA Mozgás Plus spray ereje a csaknem harmincféle gyógynövény egymás hatását kiegészítő, erősítő munkájában rejlik. Mentoltartalmának köszönhetően azonnal érezhetően hűsíti és nyugtatja a sajgó testrészt. A gyulladáscsökkentő, izomlazító, nyugtató hatású növényi kivonatok hatékonyan segítik a fáradt, túlterhelt izmok regenerációját. Egyik legfontosabb összetevője a természetes gyulladáscsökkentő hatásáról ismert fekete nadálytő. A rozmaring, a csalán, a torma és a mustármag kivonat fokozza a bőr alatti szövetek hajszálereinek keringését, a bővebb véráramlás pedig melegítő, lazító hatást fejt ki a bekent területen. Húzódások, rándulások esetén finoman a bőrbe masszírozva, a fájdalomérzet csökkentésére, a feszülő, túlerőltetett izmok lazítására ajánlott használata.

Széchenyi 2020