Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Androgén hajhullás – mentsük, mert menthető!

Androgén hajhullás – mentsük, mert menthető!

A köznyelvben inkább férfias kopaszodásnak nevezett androgén hajhullás jellegzetessége az egyre magasodó homlok és a fejtetőn kialakuló kopasz folt. A férfias típusú kopaszodás megállítására ma még nincs igazán jó megoldás, de mivel ez egy lassú, akár évtizedek alatt lezajló folyamat, a még aktív, működő hajhagymák megerősítésével igenis lehet és érdemes is tenni a látványos hajvesztés ellen.

A férfiasnak is nevezett hajhullás jellegzetessége, hogy hátul, a tarkó feletti részen sokáig sűrű marad a haj. A szerencsésebbeknél a fejtető hajszálai erősen megritkulnak, de idősebb korukra sem alakul ki a hajas félkörívvel körülvett sima fejtető. Sokaknál azonban az egyre növekvő kopasz folt már a harmincas éveikben megjelenik.

A közhiedelemmel ellentétben az androgén hajhullás nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is érintheti, de a szebbik nemnél sokkal ritkábban fordul elő. A jelenség kiváltó oka ugyanis a hajtüszők érzékenysége a férfi nemi hormonokra – ezekből pedig a férfiaknak sokkal több van. A fiatal korban a fejtetőn kialakuló kopasz foltot időnként a férfiasság szimbólumaként is emlegetik. Ennek oka az, hogy az androgén hajhullást a férfiúi erő forrásának tartott tesztoszteron hormon származéka váltja ki az erre érzékenyeknél. Tévedés azonban az a hiedelem, hogy a kopaszodás hátterében feltétlenül fokozott tesztoszteron termelés áll.

Az androgén hajhullás oka: DHT-érzékeny hajtüsző receptorok

A férfi szervezetben nagy mennyiségben termelődő tesztoszteron hormont bizonyos enzimek dihidrotesztoszteronná alakítják. A férfiak jelentős részénél azonban a hajtüszőkben erre a vegyületre érzékeny receptorok találhatók. Működésük következtében a szervezetben termelődő dihidrotesztoszteron hatására a hajhagymák teljesítménye fokozatosan gyengül, a hajszálak elvékonyodnak, élettartamuk pedig csökken. Idővel a DHT-ra érzékeny hajtüsző kimerül és nem termelődik benne több új hajszál.

Androgén hajhullás esetén a haj már szemmel is jól látható ritkulása szerencsére lassú, évtizedekig is eltartó folyamat. A még jól működő hajhagymák megerősítésével így sok esetben ellensúlyozni lehet a látványos kopaszodást. A hajszálak életciklusa 2-6 év, ennek nagy részében folyamatosan növekvő fázisban vannak. A növekedési szakaszt követő néhány hétben a hajhagymát tápláló hajgyökér működése leáll. Ezután a hajhagyma elhal, a hajgyökér pedig új hajhagymát termel, amelyből megindul egy másik hajszál növekedése. Az új hajszál végül kitolja a régit a hajtüszőből. Az androgén hajhullás jellegzetessége, hogy a hajszálak növekedési ciklusa egyre rövidebbé válik, minőségük pedig egyre romlik. Ez azonban nem jelenti a hajhagymák elhalását, hiszen amíg a hajszál nő, addig a hajhagyma is működik, még ha nem is nyújt megfelelő teljesítményt. Mivel az erős hajszálak termeléséhez a hajhagymáknak rengeteg tápanyagra van szüksége, ezek biztosításával könnyen új erőre kapnak. A hajnövekedéshez szükséges vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak ugyanolyan jó hatással lehetnek a hajhagymákra, mint amikor a legyengült szervezet újraéled egy alapos vitaminkúra után.Hajcseppek-hajhullás-ellen

VARGA hajcseppek androgén hajhullás ellen

Bár a hajtüszők DHT-érzékenysége genetikailag meghatározott tulajdonság, korántsem igaz az a tévhit, hogy semmit sem tehetünk ellene. Mivel hosszú távú, évek, de sokszor inkább évtizedek alatt lezajló jelenségről van szó, lassítani lehet a folyamatot. A legtermészetesebb fegyver az egyre vészesebb hajhullás ellen a még működőképes hajhagymák megfelelő táplálása.

A VARGA hajhullás elleni cseppek előírás szerinti, napi kétszeri alkalmazása 6-8 hét alatt képes megerősíteni a gyengélkedő hajszálakat és a hajnövekedést. A 19 gyógynövény alkoholos kivonata az egyedi gyártási technológiának köszönhetően magas koncentrációban tartalmazza az egészséges hajnövekedéshez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat – és semmi mást. Csak tiszta tápanyagforrás, erő és energia a hajhagymáknak.

A készítmény értékes növényi hatóanyagai a hajtüszőkön át felszívódva közvetlenül a hajhagymákhoz jutnak. A népi gyógyászatban a haj megerősítésére évezredek óta használt gyógynövények nemcsak közvetlenül táplálják a hajhagymákat. A fejbőr keringésének élénkítésével ugyanis a hajszálerekbe is friss vért képesek eljuttatni, amelyből a hajhagymák több tápanyagot vehetnek fel.

Az időfaktor, azaz a minél gyorsabb beavatkozás az összes hajhullás típus közül talán az androgén jellegű hajvesztés esetén a legfontosabb. Amikor a hajtüszőben már nem termelődik új hajszál és a helyén kopasz folt alakul ki, nem lehet visszafordítani a folyamatot. A még működőképes hajhagymák azonban a VARGA hajhullás elleni cseppek kúraszerű használatával új erőre kapnak!

Széchenyi 2020