Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
A töredezett haj megmentése

A töredezett haj megmentése

Mostanában a hajad valahogy szürkébb, fénytelen, száraz tapintású? Fel kellene dobni egy új színnel – elsőre jónak tűnhet ez a mentő ötlet, de a megviselt hajvégek biztosan tiltakoznának ellene, ha képesek lennének rá!

A fényét, lágy esését és puha tapintását vesztett haj mögött ugyanis legtöbbször a hajszálak kiszáradása áll, amelyhez a hajfestékek, hajformázók gyakori használata is hozzájárul. A hajvégek ilyenkor merevvé, sérülékennyé válnak és könnyen töredeznek.

Mitől töredezik a haj?

A hajszálak szilárdságát az elszarusodott fehérjéből álló keratinváz adja. Az egészséges hajszálak 97 %-ban keratinból, 3 %-ban pedig vízből állnak, ez biztosítja rugalmasságukat. Nedvességtartalmuk csökkenésével azonban törékennyé válnak, a hajvégek gyakran letörnek vagy hosszában kettérepednek.

A hajszál külső védőrétege, a kutikula zsindelyszerűen egymásra simuló lemezekből áll. Amikor ezek a lemezek szépen fedik egymást, sima felületük visszaveri a fényt, ez adja a haj természetes csillogását. A kutikulát a hajtüszőkhöz kapcsolódó faggyúmirigyek által termelt olajos anyag védi a kiszáradástól. A hajszálakat bevonó vékony faggyúrétegnek kulcsszerepe van a fejbőr és a haj védelmében. Elégtelen faggyútermelés esetén a fejbőr és a hajszálak is kiszáradnak és védtelenné válnak a káros környezeti hatásokkal szemben.

A túl gyakori hajmosás, hajfestés, hajformázás folyamatos igénybevételt jelent a hajnak. Az erős vegyszerek, allergén anyagok irritálják a fejbőrt, a hajszálakat pedig a magas hőfokon végzett hajformázás és a hajfestés is erősen kiszárítja. A hő és a különböző kémiai anyagok hatására a kiszáradt hajszálak külső hámrétegének lemezei felrepedeznek, a haj pedig elveszíti selymes csillogását.

A száraz, töredezett haj ápolása

A száraz haj és a töredező hajvégek ápolása során a fejbőr és a hajszálak kiszáradásának megakadályozása a legfontosabb feladat. A hajszálak károsodásának megelőzése érdekében kerülni kell

  • a túlságosan gyakori hajfestést és más vegyszeres kezeléseket,
  • a forró levegővel végzett hajformázást; hajvasalást, hajsütést, hajszárítást,
  • a hajszálakat kiszárító kémiai anyagok, hajhabok, hajlakkok használatát.

Az érzékeny fejbőrre olyan hajápoló szereket érdemes választani, amelyek minél kevesebb mesterséges színező- és illatanyagot, illetve tartósítószert tartalmaznak.

A kíméletes hajápolás mellett egy alapos vitaminkúra is segít megerősíteni a hajszálakat. A hajhagymáknak ugyanis rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy folyamatosan erős és rugalmas hajszálakat termeljenek. A hajszálak meggyengüléséhez az A-, B-, C-, D-, H- és E-vitaminok, az ásványi anyagok közül pedig a vas, a cink, a réz, a szilícium, a kalcium és a fehérjéket felépítő aminosavak hiánya is hozzájárul.

VARGA hajerősítő cseppek – kimerült, töredezett hajra

Varga Hajerősítő – kimerült, töredezett hajra

Szerencsére a hajhagymák a tápanyagokhoz nemcsak a fejbőr hajszálereiben keringő vérből, hanem közvetlenül a hajtüszőkön át is képesek hozzájutni! A samponokban található növényi kivonatok is erősítik a hajszálakat, a legjobban azonban a fejbőrbe masszírozható vitamin- és ásványi anyag szérumok szívódnak fel. A VARGA hajerősítő cseppek újjáélesztik a rendszeres hajfestés vagy más kezelések miatt töredező hajszálakat.

A 21-féle gyógynövény magas hatóanyag tartalmú kivonata az egészséges hajnövekedéshez szükséges vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek és aminosavak sokaságával táplálja a hajhagymákat. Rendszeres használata megerősíti a hajrostokat és a hajszálak szerkezetét, megállítja a hajvégek töredezését és a haj elvékonyodását. A fejbőrbe masszírozva hatóanyagai a hajtüszőkön át közvetlenül a hajhagymákhoz jutnak. A helyi vérbőséget okozó gyógynövények élénkítik a fejbőr keringését, így a hajhagymák a hajszálerekben keringő vérből is több tápanyagot vehetnek fel. A VARGA cseppek a válogatott gyógynövények alkoholos kivonatán kívül semmilyen más összetevőt, felesleges kémiai anyagot nem tartalmaznak!

Széchenyi 2020