Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00): +36 70 39 21 989
A hajritkulás okai

A hajritkulás okai

A hajritkulás okai lehetnek betegségek, a korral járó természetes változások és genetikai adottságok is. Kezelésében az okok kivizsgálása mellett a hajhagymák működését serkentő hajhullás elleni szerek is sokat segíthetnek.

A hajhullás okai egészen változatosak lehetnek, a folyamat jellegéből azonban arra is lehet következtetni, hogy csak egy átmeneti, jól kezelhető állapotról vagy tartós hajvesztésről van-e szó. A néhány hét alatt kialakuló hajvesztés általában valamilyen hirtelen jelentkező hormonális változás, betegség vagy gyógyszeres kezelés eredménye. A haj fokozatos ritkulását pedig hormonális folyamatok, tápanyaghiányos állapotok, illetve a korral járó szervezeti változások is okozhatják.

A hajritkulás leggyakoribb okai lehetnek:

  • gyulladásos góc a szervezetben
  • gyógyszeres kezelések mellékhatásai
  • a fejbőr megbetegedései
  • tápanyaghiány, amelyet az egyoldalú táplálkozáson túl különböző tápanyag felszívódási zavarok is okozhatnak
  • fizikai vagy érzelmi stressz
  • hormonális okok: betegségek, szülés, változókor
  • öregedési folyamatok
  • örökletes-hormonális férfi hajhullás

A hajritkulás oka lehet valamilyen gyulladásos góc a szervezetben, de bizonyos gyógyszereknek is van ilyen mellékhatása. A fejbőr megbetegedései, a kipirosodással, viszketéssel, korpásodással járó gyulladásos panaszok vagy gombás fertőzések is fokozott hajhullással járnak.

Mivel az egészséges hajnövekedéshez a hajhagymáknak fehérjékre, aminosavakra, különféle vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van, az extrém fogyókúrák vagy különböző emésztőrendszeri betegségek, tápanyag-felszívódási zavarok is okozhatnak hajhullást.  A szervezet tápanyagraktárait lemerítő tartós fizikai vagy érzelmi stressz is gyakran okoz ilyen hiányállapotot.

A hajvesztéssel járó hormonális elváltozások közül az egyik leggyakoribb a pajzsmirigy működési zavar. Jellemző, de szerencsére legtöbbször csak átmeneti panasz a szülés utáni hajhullás is, amelyet a hormonszintek hirtelen változása okoz.

Szintén hormonális eredetű a férfias típusú hajhullás, amely a jellegzetes férfi kopaszodást eredményezi a sima fejtető körül hátul félkörívben megmaradó hajjal. Ennek kiváltó oka a hajtüszők érzékenysége a tesztoszteron hormon származékára, a dihidrotesztoszteronra. Nőknél a hajritkulás a menopauza környékén, a változókorban kezdődik és a legtöbbeknél lassan, de folyamatosan egészen életük végéig tart.

Az időskori hajritkulás mindenkit érint. Ebből is látszik, hogy a hajnövekedési zavarok milyen érzékenyen jelzik a szervezetben megjelenő működési problémákat. Az évek múltával csökken a sejtek regenerációs folyamatainak hatékonysága, megváltozik a hormonrendszer működése, romlik a keringés és a tápanyagok is kevésbé szívódnak fel. A hajhagymák emiatt kevesebb vitaminhoz, aminosavhoz és ásványi anyaghoz jutnak. A szervezet egészéhez hasonlóan a hajhagymák működése is egyre gyengül, a hajtüszők egy része kimerül és már nem pótolja a kihulló hajszálakat.

A hajritkulás okai kezelhetők!

Hajcseppek-hajhullás-ellenA fokozott hajhullás okai a legtöbb esetben vérvétellel, illetve a fejbőr vizsgálatával felderíthetők. A szakszerű kezelést követően a hajnövekedés általában néhány hónap alatt rendeződik, a hajhagymák megfelelő táplálására azonban ekkor is érdemes külön figyelmet fordítani. A hajtüszők kimerülésével járó lassú, de folyamatos hajritkulás esetén pedig különösen fontos a még élő hajhagymák táplálása, hogy minél tovább megőrizzék működőképességüket.

A VARGA hajhullás elleni cseppek 19 gyógynövény kivonatával biztosítják a hajhagymák számára szükséges vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak sokaságát. A készítmény biztonságos kiegészítője lehet bármilyen kezelésnek, mivel mellékhatások nélkül, teljesen természetes formában táplálja a hajhagymákat. Mivel hatóanyagai nem az emésztőrendszeren keresztül, hanem a fejbőrbe dörzsölve, közvetlenül a hajtüszőkön át szívódnak fel, alkalmazása nem befolyásolja a gyógyszeres terápiák hatásait. Nőknek különösen ajánlott a szülés vagy a menopauza után fellépő hajhullás ellen, férfiaknak pedig örökletes-hormonális kopaszodás esetén. Magas hatóanyag tartalmának köszönhetően nemcsak a túlzott mértékű hajhullást állítja meg, hanem a még működőképes hajhagymáknak is új lendületet ad!