Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
A bokaficam kezelése

A bokaficam kezelése

A bokaficam az egyik leggyakoribb sportsérülés, de egy rossz lépés nyomán is bármikor bekövetkezhet. Mielőbbi gyógyulását a szükséges kezelések mellett a boka tehermentesítése és a fájdalmas tüneteket közvetlenül a sérülés helyén enyhítő készítmények alkalmazása is elősegíti.

Bokaficam vagy rándulás?

Bokaficamnak a köznyelvben azt a rossz mozdulatot nevezzük, amikor a lábfej általában befelé, a lábszár alá fordul és a boka kibicsaklik. Ilyenkor a sérülés mértékétől függően a bokaszalagok megnyúlnak és részlegesen vagy akár teljesen el is szakadhatnak. A bokaficam vagy rándulás a felugrásokkal, hirtelen irányváltásokkal járó sportok űzésekor fordul elő leggyakrabban. Kézilabdázók, kosárlabdázók, focisták, atléták, tornászok gyakori sérülése, de egyszerű séta közben, egyenetlen útburkolaton, vagy magas sarkú cipő viselésekor is könnyen bekövetkezhet. Rándulás esetén a szalagok csak megnyúlnak, ilyenkor megfelelő kímélet és a fájdalmas tünetek konzervatív kezelése mellett két hét alatt rendeződnek a panaszok. Ennél súlyosabb sérülés a bokaficam, amikor a boka annyira kifordul, hogy a szalagok nem képesek az ízületet megtartani és az ízületi fej kimozdul az ízületi tokból. A bokaszalagok részleges szakadása esetén már a boka rögzítésére van szükség a járáshoz is, a gyógyulási idő pedig több hétig tart. A teljes szalagszakadás műtéti beavatkozást, a boka tehermentesítését és gyógytornát igényel, az ízület szokásos terheléséhez pedig sokszor csak hónapok után lehet visszatérni.

A bokaficam tünetei

A bokaficamot sok esetben már a bekövetkezésekor egy reccsenő hang kíséri, az ízület körüli részen pedig nagyon gyorsan fájdalmas duzzanat alakul ki. A bőr lilás elszíneződése bevérzést jelez. A bokaszalagok sérülésének mértéke MRI vizsgálattal mutatható ki igazán pontosan, de egyszerű rándulás esetén erre nincs minden esetben szükség. Az esetleges csonttörést röntgenvizsgálat zárhatja ki.

Gyógynövények bokaficamra

Akár egy kisebb rándulás, akár a teljes szalagszakadást helyreállító műtét rehabilitációs szakaszában érdemes a bokaficamra konzervatív kezelést is alkalmazni. A hideg borogatás csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, a gyulladáscsökkentő, keringésfokozó, hűsítő hatású krémek és gyógynövénykészítmények pedig a test természetes regenerációs folyamatait támogatják. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmazó krémek mellett vannak olyan gyógynövénykészítmények is, amelyek kifejezetten elősegítik a baleseti sérülések gyógyulását.

A mozgásszervi sérülések tüneteinek enyhítésére ajánlott legismertebb és legfontosabb gyógynövény a fekete nadálytő, amelyet régen forrasztófűnek is neveztek – pontosan azért, mert akár bokaficamra, akár egyéb ízületi sérülésekre is előszeretettel használták. Ma már klinikai vizsgálatok is bizonyítják hatékonyságát, gyulladáscsökkentő hatása számos szintetikus készítménnyel is felveszi a versenyt. A borsmenta a bőrre kenve kellemesen hűsíti a fájdalmas testrészt. Vannak olyan gyógynövények is, amelyek a bőr alatti szövetek hajszálereinek keringését élénkítik. Ez azért hasznos, mert a szervezetben a sérülések hatására természetes módon működésbe lépő regenerációs folyamatok legfontosabb csatornája a vérkeringés. A károsodott szervekhez a keringés révén eljuttatott védekező sejtek és tápanyagok segítik a szövetek helyreállítását. A fokozott véráramlást támogató gyógynövények közé tartozik a rozmaring, a csalán, a tormakivonat, a mustármag és még sok más olyan gyógynövény, amelyeket csípős hatásukról ismerünk. Pont ez a bőrizgató tulajdonságuk az, amellyel képesek a hajszálerek keringését beindítani a bekent területen.

Varga Mozgás PlusVARGA Mozgás Plus masszázskészítmény az ízületek könnyebb mozgásáért

A bokaficamot követő rehabilitációs időszakban a VARGA Mozgás Plus spray alkalmazása természetes módon segíti a sajgó ízületek és izmok feletti bőrfelületek megnyugtatását és ápolását. A készítményben található gyulladáscsökkentő hatású fekete nadálytő és a bőr alatti szövetek keringését élénkítő rozmaring-, torma-, csalánlevél és mustármag kivonat erején túl még több, mint húszféle gyógynövény oldja finoman a bőrbe masszírozva az ízületi és izomfájdalmakat. Mentol tartalmának köszönhetően azonnal érezhetően hűsíti és felfrissíti a kezelt területet. Naponta többször, súlyosabb esetekben akár negyedóránként is javasolt használata. Mivel a válogatott gyógynövények alkoholos kivonatán kívül semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz, bármilyen kezelés mellett biztonságosan alkalmazható.

Széchenyi 2020