Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Tanácsok a hajhullás ellen: hajhullás elleni sampon, tápanyag utánpótlás

Tanácsok a hajhullás ellen: hajhullás elleni sampon, tápanyag utánpótlás

Hajhullással szinte mindenki szembesül élete során. A hajkoronánk fogyatkozása több mint egyszerű esztétikai probléma. Összetett jelenség, amely mögött számos lehetséges ok húzódhat meg. Ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakoribb okokat, valamint megvizsgáljuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen állapotot.

Milyen típusú hajhullás létezik?

 • Ha a haj egyenletesen ritkul el a fejbőrön (diffúz hajhullás), ez gyakran jelez tápanyaghiányt, lehet bizonyos gyógyszerek mellékhatása, de okozhatják hormonális változások vagy stresszes élethelyzetek is.
 • A másik gyakori típusa a hajhullásnak, amikor a haj vonala fokozatosan hátrahúzódik és a fejtetőn lévő haj ritkul. Ennek főleg genetikai, vagy hormonális okai lehetnek.
 • A harmadik jellemző típusa a hajhullásnak amikor foltokban hullik a haj. Ez gyakran autoimmun eredetű betegségek tünete lehet.

Fontos megemlíteni, hogy a napi hajhullás normális jelenség; az emberek átlagosan naponta 50-100 hajszálat veszítenek el. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha ez a szám jelentősen megnő, vagy ha a hajhullás egyéb tünetekkel jár (például foltokban történő hajvesztés, viszketés, vagy a fejbőr állapotának változása), javasolt orvoshoz fordulni a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

 Változókor, vashiány? Mitől hullik a hajunk? A kopaszodás, hajhullás okai, a hajnövekedést gátló tényezők

A hajszálak mennyisége több okból is csökkenhet. Vizsgáljunk meg néhányat ezek közül:

 • A hajvesztésnek a leggyakoribb oka a férfiaknál genetikai hajlam.
 • A hajhullás hátterében gyakran állnak a nőknél hormonális változások, mint a terhesség, a menopauza, vagy az orális fogamzásgátlók használata.
 • A hosszantartó stressz szintén vezethet hajhulláshoz.
 • A vas, cink, fehérje és egyéb tápanyagok hiánya befolyásolhatja a hajnövekedést és hajhullást okozhat.
 • Bizonyos betegségek, mint például a pajzsmirigy betegsége, autoimmun betegségek, bőrbetegségek szintén befolyásolhatják a haj növekedését és okozhatják a hullását.
 • Egyes gyógyszerek, mint például a kemoterápia, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok szintén okozhatják hogy a haj kihullik vagy erősen hullik.
 • A haj túlzott hőkezelése (pl. hajvasaló, hajsütővas), vagy szoros frizurák (pl. kontyok, copfok) is roncsolhatják a hajszálakat és okozhatnak hajveszteséget.
 • Idősebb korban természetes, hogy a haj vékonyabbá válik és lassabban nő.

A hajhullás elleni sampon hatása, a koffein sampon szerepe

A fejbőr egészsége kulcsfontosságú a dús és egészséges hajkorona fenntartásában. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a különböző hajhullás elleni szerek, melyek között kiemelkedő helyet foglal el a koffeintartalmú sampon.

A koffein sampon egyre népszerűbb választás mind a nőknél, mind a férfiaknál. De miért is? A koffein olyan anyagokat tartalmaz, melyek

 • fokozzák a vérkeringést a fejbőrben, így több tápanyag jut el a hajszálakhoz,
 • ezáltal serkentik a hajhagymák működését és
 • elősegíthetik az új hajszálak növekedését.
Varga-Herbal-Koffein-Sampon

Varga-Herbal-Koffein-Sampon

Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a koffein sampon élénkíti a fejbőr vérkeringését, ezáltal elősegítheti a hajnövekedést és hasznos eszköz lehet erősebb hajhullás esetén is, önmagában mégsem csodaszer. Érdemes kombinálni más hajerősítő és hajápoló termékekkel, étrend-kiegészítő készítmények használatával, valamint odafigyelni az egészséges életmódra is.

Fontos az egészséges, kiegyensúlyozott étrend. Válassz vitaminban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket. Vitaminhiány okozta, gyakori probléma a hajszálak elvékonyodása, hullása. Étrendünkben olyan vitaminokkal, mint például az A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, H-vitamin támogathatjuk hajhagymáinkat. Fontos szerepet töltenek be hajszálunk egészségében az ásványi anyagok, mint például a vas és a cink. Az omega-3 zsírsavak is fontos segítséget nyújtanak az egészséges hajnövekedésben.

A hajhullás elleni samponok és más hajhullás elleni szerek, általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek serkentik a fejbőr vérkeringését és táplálják a hajhagymákat. Ilyen összetevő lehet például a koffein, biotin vagy cink. Ezek az anyagok segítséget nyújthatnak a hajhagymáknak, a haj egészségének fenntartásában, hogy a hajszálak erősebbek és ellenállóbbak legyenek. Fontos szerepet töltenek be az aminosavak is, amik a keratin (a hajszálak fő fehérjéi) összetevői.

Azonban érdemes tudni, hogy ezek a termékek nem képesek megállítani a genetikai alapú hajvesztést vagy orvosolni az alapvető egészségügyi problémákat, amelyek hajvesztést, hullást okozhatnak. Éppen ezért mindig konzultáljon szakemberrel, ha tartós vagy súlyos hajhullást tapasztal.

Kapszula vagy sampon? Vitaminok, olajak, hajerősítő sampon, tonik – melyiket válasszuk?

A hajhullás elleni kezelés során gyakran felmerül a kérdés: melyik a hatékonyabb, a kapszula vagy a sampon?

A hajerősítő sampon használata gyors és könnyű megoldást jelenthet. Ezek a termékek általában olyan összetevőket tartalmaznak, mint például a koffein, biotin vagy cink, amelyek serkentik a fejbőr vérkeringését és táplálják a hajhagymákat.

Az étrend-kiegészítők, mint például a hajnövesztő kapszulák, szintén nagyon hatékonyak lehetnek. Ezek általában magasabb koncentrációban tartalmazzák azokat az anyagokat (pl. vitaminokat, ásványi anyagokat), amelyek segíthetnek erősíteni a hajszálakat és elősegíthetik az új haj növekedését. Azonban fontos tudni, hogy ezeknek a termékeknek az eredményei általában lassabban jelentkeznek, mint a samponoké.

A leghatékonyabb módszer, ha első körben megpróbáljuk kideríteni a hajhullás okait. Ha a hajhullás hiánybetegség tünete lehet, akkor a megfelelő táplálékkiegészítő vitamin és ásványi anyag pótlás egyidejű szedése mellett is hatékony segítséget nyújthatnak a koffeint tartalmazó kozmetikumok, amik közvetlenül a fejbőrbe, a hajhagyma segítségére sietnek a panaszok enyhítésére.

Széchenyi 2020