Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
Hajhagyma gyulladás fejbőrön – mi okozhatja a fejbőr „pattanásait”?

Hajhagyma gyulladás fejbőrön – mi okozhatja a fejbőr „pattanásait”?

Hajhullás, viszketés, kiütések a fejbőrön. Mi okozhat ilyen jellegű panaszokat? Vizsgáljuk meg közelebbről hajhagymáinkat.

A gyakori fejbőr betegségek egyike, a hajhagyma gyulladás. Mi okozhatja a panaszokat?

A hajhagyma gyulladás tulajdonképpen a szőrtüsző gyulladása, a fejen. Mindkét kifejezés ugyanarra az állapotra utal, ahol a szőrtüszők (a hajhagymákban található kis tasakok, ahonnan a haj nő) begyulladnak, gyakran fertőzés következtében. A szőrtüszőgyulladás vagy folliculitis különböző okok miatt alakulhat ki, beleértve bakteriális vagy gombás fertőzéseket, valamint fizikai irritációt vagy sérülést. A tünetek és a kezelési módszerek is hasonlóak mindkét esetben.

A hajhagymagyulladás általános tünetei – okozhat-e hajhullást?

A hajtüszők gyulladása egy igen kellemetlen állapot, amely fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat. Leggyakoribb tünetei:

 • Kipirosodás, gyulladásos tünetek, dudorok:
  Ezek a dudorok gyakran jelennek meg a tüszők körül, és hasonlítanak a pattanásokhoz vagy kisebb pörsenésekhez.
 • Az érintett területek fájdalmasak vagy érzékenyek lehetnek.
 • Viszketés vagy fájdalomérzet a hajas fejbőr részén. A gyulladt területek viszkető, égő érzést okozhatnak.
 • A gyulladásos tüneteket gennyes hólyagok megjelenése kísérheti, amelyek később kifakadhatnak és sebekké alakulhatnak.
 • Foltok megjelenése. A gyógyulás során a bőr a gyulladt területeken sötétebbé válhat.
 • Krónikus vagy ismétlődő folliculitis esetén hegesedés léphet fel.
 • A gyulladt területeken a hajhullás is előfordulhat, különösen, ha a gyulladás a fejbőrben súlyos vagy krónikus.

A gyulladt hajtüszők esetében – legyen az bakteriális, gombás fertőzés, fizikai irritáció vagy más okok miatt – működési zavarok lépnek fel a hajtöveknél, amik befolyásolhatják a haj növekedését és egészségét. Súlyos vagy krónikus esetben a gyulladás károsíthatja a hajtüszőket, ami akár a hajhagymák időleges, de akár végleges károsodását is okozhatja, tartós hajvesztést eredményezve ezzel.

A hajvesztés, kopaszodás, foltos hajhullás mértéke változó lehet. Járhat kismértékű hajhullással is, de lehet intenzívebb, csomókban hulló. Ez függ a gyulladás súlyosságától, a kezelés hatékonyságától és egyéb egyéni tényezőktől.

A gyulladások lehetséges okai

A hajtüsző gyulladás különböző okok miatt alakulhat ki. Felderítése elengedhetetlen a betegség kezelése szempontjából. A leggyakoribb okok a következők:

 • A leggyakoribb oka bakteriális fertőzés.
 • Bizonyos típusú gombák gombás fertőzést okozhatnak a hajszál tüszőin.
 • Oka lehet a hajtüszők irritációja vagy sérülése, ami borotválkozás, szőrtelenítés, vagy dörzsölés miatt következhet be
 • Sokszor a kiváltó ok bizonyos kémiai anyagok, mint például kozmetikai készítmények, amik irritálhatják a hajtüszőket.
 • A faggyútermelés túlzott működése, ami zsíros bőrt eredményez, növelheti a dermatitisz kockázatát.
 • Intenzív izzadás, különösen meleg, párás környezetben, hajlamosíthat a tüszők gyulladására.
 • A szoros sapka, dörzsölő ruházat irritálhatja a hajtüszőket.
 • Az okok között előfordulhat az immunrendszeri gyengeség is. Az immunrendszer gyengülése – legyen az krónikus betegség vagy immuncsökkentő gyógyszerek szedése miatt – hajlamosíthat a fertőzésekre, beleértve a jelen betegséget is.
 • Autoimmun betegségek
 • A hosszú távú antibiotikum-használat is megzavarhatja a bőr normális baktériumflóráját, ami hajlamosít a bakteriális fertőzésre.
 • Ritkábban, de bizonyos vírusok, mint a herpeszvírus, is okozhatnak hajhagymagyulladást.

A hajhullás okának góc kezelése sampon, hajcseppek segítségével

A fejbőrt, a hajszálak egészségét célzó samponok, fejbőrápoló, hajápolószerek segíthetnek a hajhagymagyulladás kezelésében, különösen, ha ezek speciálisan erre a célra lettek kifejlesztve. Bizonyos összetevőket tartalmazó termékek segíthetnek csökkenteni a gyulladást, harcolni a fertőzés okozóival, és enyhíteni a tüneteket. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a haj és a fejbőr ápolását célzó termékek nem helyettesítik az orvosi kezelést, különösen súlyos vagy krónikus esetekben. Íme néhány összetevő, amelyeket gyakran használnak a hajhagymagyulladás kiegészítő kezelésére hajápoló termékekben:

 • Antibakteriális összetevők, Pl. teafaolaj, amely fertőzés esetén segíthet a bakteriális fertőzések elleni küzdelemben.
 • Gombaellenes összetevők, amelyek segíthetnek a gombás fertőzések kezelésében.
 • Gyulladáscsökkentő összetevők, pl. aloe vera vagy kamilla, amelyek nyugtathatják az irritált bőrt.
 • Szalicilsav, amely segíthet a bőr pórusainak tisztításában és a holt bőrsejtek eltávolításában, ami csökkentheti a hajtüszők eltömődésének esélyét.
 • Kéntartalmú samponok. Ezek segíthetnek a bőrirritáció és a gyulladás csökkentésében.

 

A VARGA hajápolási termékek – hajerősítő, bőrtápláló gyógynövényekkel

Varga Herbal Hajcseppek hajhullás ellen

Varga Herbal Hajcseppek hajhullás ellen

A VARGA hajerősítő és hajhullás elleni cseppek erőssége pontosan a sokféle gyógynövény együttes erejében rejlik. A készítmény használata naponta néhány percnyi idő ráfordításával vitaminok és ásványi anyagok, bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok sokaságához juttatja a fejbőrt és a hajhagymákat. A VARGA hajcseppek ugyanakkor nem csak az egészséges hajnövekedéshez szükséges tápanyagokat biztosítják a hajhagymáknak. A természetes hajnövesztő szerek népszerű összetevői a fejbőr hajszálereinek keringését élénkítő növényi kivonatok, és ezeknek a VARGA hajcseppek a legjavát tartalmazzák! A torma, a borsmenta és a csalán mindenki számára ismert bőrvörösítő, a helyi keringést serkentő hatásáról, de a zsálya és a bojtorján is segíti a hajhagymákat abban, hogy a hajszálerekben keringő nagyobb mennyiségű vérből több tápanyaghoz jussanak. A rendszeres hajápoláshoz pedig érdemes a VARGA hajcseppeket tartalmazó gyógynövényes samponokat választani!

Fontos, hogy minden új hajápoló termék használata előtt konzultáljon bőrgyógyászával vagy orvosával, ha bőrproblémái vannak. Az orvos javasolhatja a legmegfelelőbb termékeket a hajhagymagyulladás kezelésére, figyelembe véve az ön egyéni egészségügyi állapotát és tüneteit.

Széchenyi 2020