Ügyfélszolgálat (8.30 - 15.30): +36 70 39 21 989

A demodex atka és a hajhullás

Amikor a normálisnál nagyobb mértékben kezd el hullani a hajunk, lázasan kutatni kezdünk a kiváltó okok és az arra ható gyógyírek után. Az okokat keresve egyre többször találkozunk a demodex atka kifejezéssel, mint a hajhullást kiváltó tényezővel. Számtalan kozmetikum, sampon, és egyéb hajullás elleni szérum hirdeti, hogy kifejezetten a demodex okozta hajhullás megállítására fejlesztették ki.

Mi is az a demodex atka?

demodex atka és hajhullás

Demodex folliculorum atka. Forrás: Wikipedia

A demodex atka egy apró kis parazita (0.1-0.4 mm) amely az emberi hajas fejbőrt és arcbőrt szemelte ki gazdaszervezetnek, ott éli életét a bőr felszínén a faggyúmirigyekben. Tartózkodási helyét tekintve két fajtáját különböztetjük meg, a demadox brevist és a demadox folliculorumot. A demadox brevis az arcbőrön, főként a szemhéj és az orr környékén, a demadox folliculorum pedig a fejbőrön élősködik, működésük tekintetében mindkét faj ugyanazt a tevékenységet végzi a gazdaszervezetben.

Ezek az apró,  nyolclábú kis paraziták nappal megbújnak a bőrfelszíni faggyúmirigyekben, éjszaka kezdik meg kártékony működésüket, amikor is előjönnek és szaporodásukhoz új, még tápanyagdús faggyúmirigyeket, hajtüszőket keresnek ahová petéiket lerakhatják. Egy alkalommal 12-14 petét raknak  és ahogy ezek az atkák nőnek, úgy tömődnek el a pórusok, környékükön pedig fertőzés alakul ki. Napközben az atkák pihennek, a tüszőkben maradva táplálkoznak, azok fehérje és zsírtartalmát szívják el. Teljesen kifejlődve ezek az atkák elhagyják fészküket, és a párosodáshoz új mirigyeket, tüszőket keresnek. Amit észlelünk, ha a demadox atka tevékenykedik a szervezetünkben, a viszkető, piros foltos, úgynevezett „borvirágos” kiütések az arcon, főként a szemhéj és az orrtő területén.

Okolható-e a demodex folliculorum kóros hajhullásért, sőt a foltos kopaszodásért?

Számos kozmetikai cég állítja, hogy a nagymértékű hajveszteség hátterében a demadox atka áll, mégpedig oly módon, hogy ezek a kis paraziták a hajhagymákból elszívják a tápanyagot saját életműködésük fenntartásához, így a tápanyaghiányos állapot következtében a hajszálak először elvékonyodnak, majd kihullanak s szép lassan kopaszodáshoz vezetnek. Ezek a kozmetikai cégek termékeikkel mind megoldást kínálnak a demodex okozta kopaszodás ellen, sokszor igen borsos áron, ezért érdemes megnéznünk, hogy az orvostudomány hogy áll ehhez a teóriához.

Több mint másfél évtizedes kutatásra alapozva, a bőrgyógyászati eredmények nem tartják helytállónak az állítást, hogy az esetek nagy részében (vannak állítások mely szerint 88%-ban) a hajhullás kiváltó tényezője a demodex atka tevékenysége a szervezetben.  Az úgynevezett férfias típusú foltos kopaszodás tekintetében pedig teljesen elvetik azt az elméletet, mely szerint a demodex atka az oka  a hajveszteségnek. Ezt több egyszerű tézissel támasztják alá.  Egyfelől férfias típusú foltos kopaszodás, mint nevéből is kitűnik leginkább a férfiakat érinti,  ám a demodex folliculorum megléte mindkét nemben egyforma arányban van meg kortól függetlenül, és körülbelül egyforma arányban is fejtik ki kártékony tevékenységüket, a nők mégsem szenvednek ettől a férfias típusú kopaszodástól.

Másfelől a demodex atka előfordulási helye a szempillák tövében a szemhéjon a legsűrűbb, sok esetben a szempillák kihullását okozza, a foltos kopaszodásban szenvedők nagy részénél pedig a szempillák hiánytalanul megvannak, tehát kizárható, hogy itt a demadox működéséről lenne szó. Harmadsorban a hajbeültetés a legkézenfekvőbb bizonyíték, hogy a foltos típusú kopaszodásért nem a demodex atkák a felelősek. A hajtranszplantáció során a páciens hajhagymáit a fej hátsó részéből- ahol jóval több hajhagyma található mint a homlok- illetve fejtető tájékán – a kopasz területekre átültetik és szerencsés helyzetben ezek a hajhagymák az új környezetben is aktivizálódnak. Ha a kopaszodást a demodex atkák okoznák, akkor ez az eljárás sikertelen lenne, hiszen az átültetett hajhagymák az elvileg fertőzött, kopasz területen, azon nyomban az atkákkal fertőződnének és nem indulna be a hajnövekedés, holott az esetek magas százalékában a hajbeültetés sikerrel jár.

Összefoglalva, a bőrgyógyászati tanulmányok és a demodex elleni készítmények gyártóinak álláspontja között nagyon nagy a szakadék a kopaszodás és a demodex atka összefüggéseit illetőleg. A szakmai vélemények azt támasztják alá, hogy a hajhullás hátterében csak igen elenyésző mértékben áll a demodex atka.

Bőrgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy sok termék, amely a demodex atka kiírtását és a haj újbóli növekedését ígéri különféle olajakat tartalmaz, ezek az olajok pedig inkább zsíros tápanyagot biztosítanak az atkáknak,mintsem elpusztítják őket. Ilyen szemszögből nézve valóban van összefüggés a kopaszodás és a demodex jelenléte között, de ez fordított összefüggés. A demodexnek tulajdonított kopaszodás miatt sokan jóhiszeműen olyan demodex elleni szerekkel kezelik a hajhiányos területeket, amelyek magas olajtartalommal rendelkeznek, holott ezen kis paraziták legfőbb tápanyaga a fehérje és a zsír, az olaj pedig ezeket juttatja a hajhagymákba.

Ha arra gyanakszol, hogy hajhullásodban szerepet játszhat a demodex follicolorum, soha ne állítsd fel önmagadnak a diagnózist és ne kezd el kezelni a haját különféle „csodaszerekkel”, hiszen többet árthatsz vele. Fordulj bőrgyógyászhoz, hogy az állapítsa meg, hogy hajhullásodat ezen paraziták okozzák-e.

A Varga Hajcseppek nem kifejezetten a demodex follicolorum ellen lett kifejlesztve, de mindenképpen segít abban az esetben, ha a fejbőr demodex atkával fertőzött. Gyulladáscsökkentő gyógynövényi hatóanyagai nagy mértékben csökkentik az atkák okozta irritációt. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy ezek az atkák már 70%-os alkoholban elpusztulnak, 40%-os alkoholban pedig  legyengülnek és szaporodásra képtelenné válnak. A Varga Hajcseppek kizárólag gyógynövények koncentrátuma kb. 40%-os alkoholos oldatban, így alkoholtartalma a fejbőr felszínén gyengíti a demodex atkákat, a gyógynövények vitamin- és ásványianyag tartalma pedig a hajhagymákba kerülve újra erősíti az atkák által legyengített tüszőket, így erősebb, szebb, élettel telibb haj növekedését eredményezi.