Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
A visszeres láb: megelőzése és ápolása, ha már kialakultak vénatágulatok

A visszeres láb: megelőzése és ápolása, ha már kialakultak vénatágulatok

A visszerek, a lábakon megjelenő csúnya, kidudorodó és gyakran fájdalmas vénák sokak számára okoznak kellemetlenséget. A visszeresség alapvetően hajlam, de számos apró életmódbeli változtatással fokozódása jelentősen lassítható.

A visszerek megnagyobbodott, csavarodott vénák, amelyek legtöbbször a comb belső oldalán és a lábszárakon jelennek meg. Kialakulásuk oka az érfalak és a vénákban található, az elhasznált vér visszaáramlásáért felelős billentyűk meggyengülése. A romló keringés miatt a vénákban pangó vér tovább roncsolja az érfalakat, ami a vénák megnagyobbodásához és a jellegzetes visszeres panaszok megjelenéséhez vezet.

Életmód tippek a visszeres láb megelőzése, a vénatágulatok fokozódásának lassítása érdekében

Visszafordítani a visszerességet nem nagyon lehet, mert a vénatágulatok kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával egyértelműen fokozódik. Azoknál, akik genetikai adottságaik miatt hajlamosak a visszerességre, az első panaszok általában már a harmincas-negyvenes éveikben megjelennek és az erek állapota romlik az évtizedek múlásával. A vénatágulatok kialakulására hajlamosít a kötőszövetek gyengesége, és a női nemi hormonok is gyengítik az érfalakat, így a terhesség – különösen, ha nagy súlygyarapodással jár együtt – is jelentős rizikófaktor. A visszeresség krónikus betegség, és egyáltalán nem mindegy, hogy az érintettek mennyire figyelnek vagy nem figyelnek oda ereik állapotára, hiszen az életmódjuk az egyik legfontosabb kulcsa annak, hogy minél jobban lassítsák ezt a romló folyamatot.

A visszeres láb megelőzésére nincs biztos recept, de nagyon sokat számít, hogy milyen fokú a visszeresség és mekkora fájdalmat okoz. A kellemetlen tünetek súlyosbodásának megelőzését szolgálja a mindennapos könnyű mozgás, a láb és a talp izmainak rendszeres átmozgatása és az egészséges testsúly megőrzése. A pangó vér miatt egyébként is megnövekedett vénás nyomás a túlsúly hatására fokozódik, ez pedig növeli a visszeresség kockázatát. A rendszeres testmozgás viszont nem csak a normális testsúly fenntartását segíti elő, hanem serkenti a vérkeringést is. Az álldogálás közben rendszeresen jelentkező, tompa fájdalom, az „ólomláb-szindróma” séta, biciklizés, úszás vagy torna közben jelentősen enyhül. Fontos, hogy a mozgás inkább rendszeres legyen, mintsem túl megerőltető és ne terhelje túl az izmokat.

A visszeres láb megelőzésének kulcsa az értágulatok fokozódásának megelőzése. Ezt a célt szolgálja minden olyan technika, amellyel a keringés serkenthető: az ereket összehúzó hideg vizes zuhany vagy borogatás, az érfalak külső nyomását növelő fásli vagy visszérharisnya viselése, a lábak felpolcolása pihenés közben, ami a vér szív felé áramlását segíti elő, illetve a helyi keringést serkentő gyógynövényeket tartalmazó krémek, spray-k alkalmazása is.

 

Varga Herbal Lábápoló spray

Varga Herbal Lábápoló spray

VARGA Lábápoló Spray keringésfokozó gyógynövényekkel

A VARGA Lábápoló Spray a gyógynövények erejének köszönheti hatékonyságát a visszeres panaszok ellen. A rozmaring, a cickafark, a torma, a csalán, a zsálya, a bojtorján és a borsmenta kivonatok élénkítik a bőr alatti kötőszövetekben a vérkeringést, a mentol hűsítő hatása pedig azonnali megkönnyebbülést, felfrissülést nyújt a fáradt lábnak. A több mint húszféle gyógynövény számos olyan vegyületet, antioxidánst, vitamint, ásványi anyagot és flavonoidot tartalmaz, amelyekre szükség van az egészséges érrendszer megőrzéséhez. A VARGA Lábápoló Spray alkalmazása a visszeres lábbal együtt járó nehézláb érzés megelőzésére és enyhítésére is ajánlott, naponta többször is.

Tegyél lépéseket!

Nemcsak a visszeres láb megelőzése, hanem a teljes keringési rendszer egészségének minél hosszabb távú megőrzése érdekében – életmódváltással, gyógyszerek helyett természetes gyógynövénykészítményekkel, és szó szerint is, egy pár ezret naponta legalább!

Széchenyi 2020