Barion Pixel
Ügyfélszolgálat (munkanapokon 9.00 - 15.00) +36 70 39 21 989
A hajhullás pajzsmirigy problémák jele is lehet

A hajhullás pajzsmirigy problémák jele is lehet

A vitamin- és ásványianyag-hiány mellett a hajhullás leggyakoribb okai közé tartoznak a hormonális elváltozások, ezen belül is a pajzsmirigy működési zavarai. Szerencsére a pajzsmirigy problémák jelentős része egy egyszerű vérvizsgálattal felderíthető, a kezelés pedig megoldást hozhat a hajhullás mellett más testi-lelki panaszokra is.

A hajhullás pajzsmirigy alulműködés és túlműködés tünete is lehet

A pajzsmirigy alulműködés férfiaknál ritkább, a nők körében gyakoribb megbetegedés, amely sok esetben szülés után, illetve a változókort követően alakul ki. A fáradékonysággal, koncentrációs zavarokkal, alvászavarokkal, ingerlékenységgel, hangulatváltozásokkal, indokolatlan hízással, libidócsökkenéssel, bőrszárazsággal és nem utolsó sorban hajhullással járó tünetegyüttes jelentkezését ráadásul a szülés után vagy a menopauza idején a legtöbben az élethelyzetükkel együtt járó nehézségnek veszik.

A pajzsmirigy alulműködés olyan, mintha a szervezet kevesebb energiával, kímélő üzemmódban folytatna minden fizikai tevékenységet: a krónikus fáradtság miatt a teljesítmény csökken, a pulzus és a vérkeringés lelassul, a végtagok lehűlnek és tompul a gondolkodás. A lelki terhek viszont inkább növekednek: gyakori idegeskedés, kedvetlenség lesz úrrá az érintetteken. A normál étkezési szokások mellett is gyarapodó testsúly és a hajhullás pedig még egy-két lapáttal rátesz az egyébként is nyomott hangulatra.

A hajhullás, a fáradtság és a koncentrációs zavarok pajzsmirigy túlműködés esetén is gyakran jelentkeznek, ám a pajzsmirigy hormon túl magas szintje ennél sokkal jellegzetesebb tüneteket is okoz: a nyak két oldalán elhelyezkedő pajzsmirigy sokszor szabad szemmel is látható megnagyobbodása, a struma és a szemek kidülledése a pajzsmirigy túlműködés tipikus jelei. Túlzott mennyiségű pajzsmirigy hormon termelés esetén a szervezet turbó üzemmódra kapcsol: felgyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás, a test kimelegszik, az anyagcsere fokozódik és gyakran csökken a testsúly.

Persze senki sem szokott azzal orvoshoz menni, hogy izzad, hízik vagy rossz kedve van, de a hajhullás és az állandó fáradtság már elég indok lehet. A pajzsmirigy hormon mennyisége a vérben mérhető már egy vérvizsgálattal is. Ha az érték alacsonyabb vagy magasabb a szokásosnál, a kezelőorvos további kivizsgálást vagy a pajzsmirigy hormon termelését szabályozó gyógyszereket, egyéb kezeléseket írhat fel.

A krónikus fáradtság és kedvetlenség ellen a terápiát vitaminkészítményekkel is érdemes kiegészíteni. A B-vitaminok a fizikai és a szellemi teljesítmény növelését, az egészséges hajnövekedést és a bőrsejtek megújulását is támogatják – hátrányuk lehet viszont az étvágy fokozódása azok számára, akik egyébként is súlyfelesleggel küzdenek.

VARGA hajcseppek hajhullás ellen – vitaminkúra hízás nélkül

Hajcseppek-hajhullás-ellenA VARGA hajhullás elleni cseppek közvetlenül a hajtüszőkön át táplálják a hajhagymákat. A csaknem húszféle gyógynövény kivonata magas koncentrációban tartalmazza az egészséges hajnövekedéshez szükséges vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és mikroelemek sokaságát. A növényi flavonoidok és más antioxidáns anyagok erősítik a hajhagymák, a haj és a fejbőr természetes ellenálló képességét. A VARGA hajhullás elleni cseppek a válogatott gyógynövények alkoholos kivonatán kívül nem tartalmaznak más összetevőt, a szervezetet érintő mellékhatásuk nincsen. Az orvosi kezelés mellett, a pajzsmirigy problémák okozta pszichés panaszokhoz igencsak hozzájáruló kóros hajhullás megszüntetésére ajánlott használatuk.

 

Széchenyi 2020